Madenciye katakulli! Formülünü buldular

Madencinin çalışma şartlarını iyileştiren Torba Yasa yürürlüğe girdi, 22 özel maden ocağı üretimi durdurdu. İddiaya göre maden şirketleri tüm işçileri işten çıkarmadı, madencileri tıpkı eskiden olduğu gibi ucuza çalıştırmanın yöntemini buldu.

Madenciye katakulli! Formülünü buldular

Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesinin ardından 22 özel maden işletmesi üretimi durdurdu, 4 bin 500 madencinin işsiz kaldığı duyuruldu. Ancak İŞKUR'un açıkladığı rakama göre işsiz kalan madenci sayısı 4 bin 500 değil, 2 bin 700.

Peki resmen işten çıkarılmayan bin 800 madenci şimdi ne yapıyor? İddiaya göre işveren, bu madencileri, eski şartlarda çalıştırmanın formülünü buldu. İşçiler de işsiz kalmamak için işverenin yasa dışı formülüne razı oldu.

Buna göre maden şirketleri, Torba Yasa'da belirtildiği gibi madenciye asgari ücretin iki katı maaş verecek. Ama hemen geri almak üzere. Yani şirket, madencinin hesabına yaklaşık bin 800 lira yatıracak. Madenci bu paranın içinden mevcut maaşı kadarını alacak, üstünü de şirkete elden geri verecek. Böylece maden ocağı sahibi, Torba Yasa ile gelen zammı işçilere vermekten kurtulacak.

ulusalkanal.com.tr

# madenci # formül # torba yasa