ABD'den Doğu Akdeniz hamlesi: Donanmalar karşı karşıya

Küresel stratejik mücadelenin odak noktalarından Doğu Akdeniz'de sular kaynıyor. Türkiye'nin hamleleri karşısında çaresiz kalan Yunanistan, Amerika'nın askeri gücüne sığınıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Yunanistan Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat yapacak. ABD’nin nükleer uçak gemisi Eisenhower, Süveyş Kanalından geçerek Akdeniz'e girdi. İki ülke 2-3 Ağustos tarihlerinde Girit açıklarında tatbikat icra edecek.

ABD'den Doğu Akdeniz hamlesi: Donanmalar karşı karşıya

Doğu Akdeniz'de oyun kurucu konumunda olan Türkiye karşısında Yunanistan, Avupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ni yanına çekme gayretinde.

Doğu Akdeniz küresel stratejik mücadelenin odak noktalarından biri haline geldi. Türkiye'nin haklı hamlelerine neredeyse savaş tehdidi ile cevap veren Yunanistan, sırtını ABD'ye yasladı.

Yunanistan ve ABD, 2-3 Ağustos tarihlerinde, Girit adası açıklarında geçiş tatbikatı yapacak. Tatbikat Türkiye'nin Navtex ilan ettiği bölge civarında icra edilecek.

Tatbikat için ABD'nin uçak gemisi "Eisenhower" ve beraberindeki 12 savaş gemisi, Doğu Akdeniz'de olacak. Ayrıca, Girit’deki Suda Hava Üssü’nden kalkacak 4 çift Yunan F-16’sı ve uçak gemisinden havalanacak 4 adet F-18 savaş uçağı tatbikata katılacak.

ABD ve Yunanistan'ın Girit güneyinde geçiş tatbikatı yapması Türkiye ve Rusya'ya bir mesaj niteliğinde. Zira ABD'nin hamlesi Türkiye'nin 18 Ağustos'ya ilan ettiği Navtex'de, Rusya'nın Türk kıta sahanlığı içindeki uluslararası sularda füze atışı yapacağının bildirilmesi ve bölgede "ben de varım" demesinin ardından geldi.

Geçtiğimiz hafta 101. hava indirme tugayının Dedeağaça gelmesi ve ABD bayraklı ARC Endurance gemisinin bizans bayrağı çekmesi de yine, Ankara ve Moskova'ya verilen bir mesaj niteliğinde.

Bölgedeki üsler de ABD için kritik. ABD'nin Dedeağaç'a yaptığı yığınağın asıl hedefi, Türkiye'deki güçlerini kaybetme riskine karşı bir önlem. İncirlik Üssü'nün kapatılması halinde Dedeağaç; Suda, Larissa,ve Güney Kıbrıs'taki üslerin alternatifi olacak.

Dolayısıyla Rusya Doğu Akdeniz'de yapacağı füze denemesi ile Washington'a, Washington ise, Yunanistan ile yaptığı tatbikat ve Dedeağaç'a yaptığı sevkiyat ile Moskova'ya misilleme yapıyor.

Öte yandan Oruç Reis, Yunanistan'ı panikleten sismik araştırma görevi için emir bekliyor. Milli sismik araştırma gemisi, görev emrini alır almaz Doğu Akdeniz'e açılacak.

ulusal.com.tr

# abd doğu akdeniz # abd yunanistan