Mahkumların gözü Meclis'te: Salgın nedeniyle evlerine gönderilen mahkumların izni uzatılacak mı?

Salgın nedeniyle açık cezaevlerinden eve gönderilen mahkumların 9 kez uzatılan izni, 30 Kasım’da bitecek. 90 bin mahkumun faydalandığı iznin 6 ay daha uzatılması gündemde. Yasal düzenleme tamamlanırsa, cezası 6 aydan az kalan 28 bin hükümlü de cezalarını evlerinde tamamlayacak.

Mahkumların gözü Meclis'te: Salgın nedeniyle evlerine gönderilen mahkumların izni uzatılacak mı?

Mahkumların gözü kulağı Meclis'ten gelecek haberde.

Salgın tedbirleri nedeniyle açık cezaevlerinden 15 Nisan 2020’de evlerine gönderilen mahkumların izni, 30 Kasım’da sonra eriyor. Daha önce 9 kez uzatılan iznin yeniden uzatılıp uzatılmaması için karar bekleniyor.

Adalet Bakanlığı mahkumların geri dönüşüyle ilgili bir duyuru yayınlayıp, hükümlülerden aşı yaptırmayanların aşısını yaptırmalarını istedi.

Şimdi gözler sürenin uzatılıp uzatılmaması yönünde Bilim Kurulu’na çevrildi. Geçen hafta yapılan Bilim Kurulu’nda mahkumların durumu ele alındı. Son günlerde artan vaka sayıları ile birlikte bilim insanları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya son kararlarını iletti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bilim insanlarının tavsiyesini 22 Kasım’da yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme getirecek.

Sürenin uzatılması yönünde karar için ise yasal düzenleme şart. Yani Meclis’in 30 Kasım’a kadar yasa çıkarması gerek. Bununla ilgili Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden 5’inci Yargı Paketi’ne eklenecek önergeyle, açık cezaevi izinlerinin 6 ay daha uzatılmasının planlandığı ifade ediliyor. Bu durumda 90 bin hükümlünün cezaevine dönüşleri ertelenmiş olacak.

Cezası 6 aydan az kalan hükümlü sayısının 28 bin, 1 yıldan az kalanların sayısının ise 42 bin civarında olduğu öğrenildi. Eğer izinler 6 ay daha uzatılırsa, 28 bin hükümlü cezasını evinde tamamlayacak.

# meclis # salgın # hapishane # mahkumlar