Batı Asya'da sular ısınıyor

Akdeniz ve Hazar’da sular ısınıyor. NATO, İran ve Rusya’ya gözdağı vermek için 36 bin askerle Akdeniz’de tatbikat düzenliyor. Rusya ve İran ise NATO’nun bu hamlesine tatbikatla yanıt verdi. Hazar Denizi’ne donanmalarını gönderen Rusya ve İran, ortak tatbikat yapacak.

Batı Asya'da sular ısınıyor

Suriye krizi Akdeniz ve Hazar’da suları ısıtıyor.

NATO, Rusya ve İran’a gözdağı vermek için Akdeniz’de tatbikata başladı. Son 10 yılda düzenlenen en büyük askeri tatbikatta 36 bin NATO askeri, 230 askeri birim, 140 uçak ve 60’dan fazla gemi görev alıyor. Tatbikat 5 hafta sürecek.

“Trident Juncture” adlı tatbikatta 5 bin askerlik acil müdahale gücü de test edilecek.

Tatbikatla ilgili İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, “Eskisinden daha karanlık ve tehlikeli bir dünyada varlığımızı koruyabileceğimizi, tehlikelere karşı koyabileceğimizi göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin NATO Büyükelçisi Adam Thomson ise “NATO’nun güney bölgeleri için bir stratejiye ihtiyacı var. Irak’tan Kuzey Afrika’ya uzanan bölgelerde istikrarsızlık hâkim. Rusya’ya karşı geniş zamanlı bir tavır belirlemeliyiz” dedi.

NATO’nun bu hamlesine Rusya ve İran’dan yanıt gecikmedi.

İran Fars Haber Ajansı, Rusya ve İran’ın Hazar Denizi’nde askeri tatbikat yapacağını duyurdu. İranlı askeri yetkili Ahmed Reza Bakeri, İran Donanması’na ait üç füze gemisinin ortak tatbikat için Rusya’nın Hazar'a kıyı Astrahan Limanı'na gönderildiğini açıkladı. İran donanmasının tatbikatla birlikte yolculuğu 14 gün sürecek. Bakeri, tatbikatın amacını “Dostluğu desteklemek ve denizcileri eğitmek” olarak açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

# rusya # iran # tatbikat # akdeniz # rusya tatbikat # hazar denizi # hazar