Devletleştirilen Arjantin Havayolları En Üst Sırada

2009 yılında Başkan Cristina Kirchner tarafından devletleştirilen “Aerolíneas Argentinas” Arjantin Havayolları Güney Amerika’nın lider kuruluşu haline gelirken, yolcu taşıma oranını % 20 arttırdı.

Devletleştirilen Arjantin Havayolları En Üst Sırada

1950 yılında Devlet Başkanı Juan Domingo Perón’un emriyle kurulan Arjantin Havayolları 1979’da faşist cunta tarafından özel ortaklı bir yapıya dönüştükten sonra 1990’da “El Turco” Menem tarafından satılmıştı. İspanyol İberia Havayolları tarafından alınan şirketin uçakları kısa sürede kullanılmaz hale gelmiş, ortadan yok olmaya yüz tutmuştu.

2009 yılında Bayan Başkan Kirchner’in emriyle yeniden kamuya kazandırılan Aerolíneas Argentinas’ın yanı sıra, bir başka devlet havayolu şirketi Austral da % 26 büyüme kaydetti.

Peru’da Lahey Kararına Doğru Ulusal Oydaşma

Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, Lahey Adaletdivanı’nda Şili’yle olan deniz sahanlığı problemiyle ilgili kararın çıkmasından önce, başlıca parti liderleriyle Başkanlık sarayında toplandı. Üç saat süren toplantı bir ulusal oydaşmayla sonuçlandı ve tüm parti liderleri Başkan Humala’ya tam destek verdiler.

Pasifik’te kıyısı bulunan iki komşu ülke Şili ve Peru sınırında 60 bin km2 deniz sahanlığı problemi yaşanıyor. Kıta kıyılarının daralan biçimi nedeniyle ortaya çıkan sorun özellikle balıkçılık ticareti nedeniyle her iki ülkenin çıkarlarını ilgilendiriyor. Ayrıca sorun peru’nun

denize çıkışı için bir liman verdiği Bolivya’yı da yakından ilgilendiriyor. 19.yy sonunda Bolivya’nın denize çıkan tüm topraklarını işgal eden Şili’nin bu ülkeyle de sürmekte olan bir çatışması var.

Peru Başkanlık Sarayında yapılan toplantıya Sol Cephe lideri Fernando Andrade de katılarak

Humala’ya destek verdi.

ulusalkanal.com.tr

# özelleştirme # Ulusal # Arjantin # devletleştirme # peru