Afganistanlı taraflar Doha'da

Afganistan'da tarafların müzakere için Katar'ın başkenti Doha'da buluştuğu açıklandı. Afganistan hükümeti ve Katar yetkililer iki heyetin Doha'da bir araya geldiğini ve birkaç gün içinde tekrar bir araya gelip ateşkesi tartışacaklarını doğruladı.

Afganistanlı taraflar Doha'da

Afganistan Hükümeti ve Taliban, Katar'da müzakere masasına oturmak için ön görüşmelere başladı.

Başkent Doha'da tarafları temsilen iki heyetin bir araya geldiği doğrulandı. Görüşmede müzakere başlıkları belirlendi. Değerlendirme için ayrılan heyetler birkaç gün içinde tekrar bir araya gelecek, ateşkesi görüşecek.

Görüşmeye ilişkin görüntüler de yayınlandı. Müzakereleri değerlendiren Taliban sözcülerinden Muhammed Naeem, ateşkesten önce tüm tarafların kabul edebileceği yeni bir hükümet üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı.

Bir iç savaş istemediklerini söyleyen Sözcü, " Güç tekeli istemiyoruz, ancak Başkan Ghani görevden alınmadan ve yeni bir hükümet kurulana kadar barış sağlanamayacak. Doha görüşmeleri iyi bir başlangıç" dedi.

Taliban şu anda komşu ülkeler Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran ile Afgan sınırının %90'ını kontrol ettiğini iddia etti. Rus medyasına konuşan Taliban sözcülerinden Zabihullah Mücahid, Afgan-Tacik sınırının tamamen kontrollerinde olduğunu söyledi.

Rusya'nın Afganistan elçisi Zamir Kabulov, Moskova'nın Taliban ile ilişkilerin iyi olduğunu söyledi.

Bu arada Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, doğu illerindeki güvenlik ve saha durumunu değerlendirmek için Celalabad'a geldi. Yetkililer, aşiret liderleri ve sivil toplum temsilcileriyle görüşecek.

# iran # türk # Afganistan # katar # taliban # Tacikistan # ateşkes # rus # Özbekistan # türkmenistan # Doha # afgan hükümeti