AB-Çin liderler zirvesi yapıldı

Avrupa Birliği-Çin liderler zirvesi video konferans yöntemi ile yapıldı. AB Dönem Başkanı Angela Merkel ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in katılımı ile yapılan toplantıda, Çin Devlet Başkanı kritik mesajlar verdi. Şi Cinping, "Çin'in iç işlerine karışmayın" çağrısı yaptı.

AB-Çin liderler zirvesi yapıldı

AB-Çin Liderler zirvesi yapıldı. Toplantıda taraflar diyalog ve işbirliği çağrıları yaptı. Çin Devlet Başkanı, Çin'in iç işlerine karışılmaması konusunda uyardı.

Liderler, video konferans yöntemi ile bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklama yapıldı. AB Konsey Başkanı Micheal, Çin ile adil ve dengeli bir ticari ilişki kurmak istediklerini söyledi. Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Hong Kong kışkırtmaları üzerinden, Pekin hükümeti'ni uyardı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "Açık, dürüst, yapıcı ve yoğun görüşmeler yaptık." dedi. Çin piyasalarının da Avrupa şirketlerine erişim sağlaması gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Angela Merkel de açıklamasında işbirliğinin geliştirilmesi çağrısı yaparken, "Hong Kong ve azınlıkların sorunlarını da ele aldıklarını, Çin ile insan hakları konusunda diyaloğun devam edeceğini" söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Uygur ve Hong Kong yalanları üzerinden Çin'i eleştiren AB'ye "Çin'in iç işlerine karışılmasına kesinlikle karşı olduklarını" bildirerek yanıt verdi.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Hong Kong Özel İdare Bölgesi'yle ilgili konulara değinen Şi, bunların Çin'in ulusal egemenliğini korumakla ilgili olduğunu vurguladı." Çin halkı insan hakları konusunda bir "eğitmen" kabul etmeyecek" dedi.

Çin Devlet Başkanı, AB ile ilişkilerin geliştirilmesi için iki tarafın uyması gereken ilkeleri de sıraladı.

Çin pazarının AB'ye açık olduğunu söyleyen Şi, daha yüksek kaliteli ve güvenli AB tarım ürünlerinin Çin'e girebileceğini belirtti.

ulusal.com.tr

# çin # avrupa birliği # angela merkel # Şi Cinping