CHP başımıza Derwiş örüyor

CHP'nin Ecevit hükümetini dağıtan Kemal Derviş'le çalıştay düzenlemesine tepkiler sürüyor. Derviş'le BM'de beraber görev yapan Bartu Soral, 'Sen önce PKK'ya aktarmak istediğin 37 milyon doların hesabını ver' diye seslendi

CHP başımıza Derwiş örüyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aralık ayı başında 'Küreselleşme Çağında Büyüme, Gelir Dağılımı ve Ekonomik Politika' adlı bir çalıştay düzenledi. Yerli yabancı bir çok katılımcının yer aldığı ve basına kapalı gerçekleştirilen çalıştayın yöneticiliğini Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş yaptı.

ABD'nin Irak işgali öncesi Ecevit hükümetinin dağılmasında ve AKP'nin iktidara gelmesinde büyük rol oynayan Derviş'in, CHP'nin düzenlediği bir çalıştayda yer alması büyük tepki çekti.

CHP'lilerden sert mesajlar

CHP'li yurttaşlar, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'a hitaben partinin genel merkezine mesajlar göndermeye başladılar.

Bu mesajlardan bazılarında ''Sosyal demokrasinin idealleriyle Türk Telekom'u, Şeker fabrikalarını, bankalarımızı yabancılara sattıran, IMF'nin her dediğini yaptıran Kemal Derviş'in nasıl benzerliği olabilir ki?'' gibi ifadeler yer aldı.

Yazarlardan eleştiriler

Yeniçağ Gazetesi yazarı Savaş Süzal da, 'Derviş olayı neye işaret eder?' başlıklı yazısında, ''ABD dönüşü ise CHP içine, Washington’un da elini soktuğu belli oldu. Bir kere Ecevit iktidarını dağıtıp partiyi parçalatan Kemal Derviş, yeniden sahnede. Bu durum bana, 1980 darbesi öncesi, Ecevit’in 11 milletvekili transferini ve yaptığı büyük siyasi hatayı hatırlattı'' değerlendirmesinde bulundu.

Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı yazarımız Ufuk Söylemez, ''Kılavuzu K. Derviş olanın istikameti IMF olur!'' başlıklı yazısında ''Türkiye'yi sıcak paraya mahkum eden, özel sektörün dış borçlarını Hazine garantisi vererek millete ödeten, Türk Bankacılık sistemini korumak rehabilite etmek, yeniden yapılandırmak, birleştirmek ve sermaye destekleri sağlamak yerine IMF ile birlikte batırarak tasfiye etmek gibi "masum" politikaların mimarı bir ismi, yine yeniden "sosyal demokrat" olduğunu iddia eden bir partiye iliştirmeye çalışıyorlar'' ifadelerine yer verişti.

CHP'deki Dervişçi damar

Kamuoyunda genel yaratılan algı Derviş'in CHP'ye ''yamanmakta'' olduğu yönünde. Fakat Derviş'in CHP'de zaten bir geçmişi var. Kasım 2002 seçimlerinde CHP'den İstanbul milletvekili seçilen Derviş, Mayıs 2005’de milletvekilliğinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevine atanmıştı. Yani CHP'den kovulmamış kendisi gitmişti. Üstelik CHP'nin Derviş'li yıllarda Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle çok yakın olduğu biliniyor. Şimdiki Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu gibi isimler de bir dönem Derviş'le teşriki mesai eyleyen CHP'lilerden...

Soral: PKK'ya 37 milyon dolar!

CHP'nin, son dönemde TÜSİAD'ın da ön planda tuttuğu Derviş'le çalıtay düzenlemesine ''çok şaşırdığını'' belirten Eski Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Türkiye Program Müdürü Bartu Soral'a, bu konudaki görüşlerini sorduk.

''2003'te Kemal Derviş vardı, aradan 10 yıl geçti, 2013 oldu. CHP'nin umudu hala Kemal Derviş'' eleştirisinde bulunan Soral, ''Bu 10 yılda ülkede genç, bilgili, çağdaş pek çok iktisatçı yetişti. Dünyaca tanınan, başarılı isimler. CHP'nin umudu hala 70 yaşını aşmış, ABD'de yaşayan Kemal Derviş ise, bu halktan iktidar vizesini asla alamaz'' dedi.

CHP'nin ülke gençliğinin aklıyla alay ettiğini savunan Soral, ''Gezi Parkı'nın direnişçileri pırıl pırıl gençlere, 'size yollar kapalı, biz Gezi Parkı'nda olan genci değil, ABD'de olan 70 yaşını aşmış adamı partimize alır, onu vitrine koyarız' diyor. Ayrıca en popüler olduğu dönemde, 2002 seçimlerinde CHP'ye yüzde kaç getirdi ki, şimdi tekrar ondan medet umuluyor?'' diye sordu.

'Kürtçülerle beraber hareket etti'

Derviş'e, ''CHP'nin ekonomik programına katkı yapacakmış! Sen önce PKK'ya aktarmak istediğin 37 milyon doların hesabını ver'' diye seslenen Soral, şu önemli açıklamalarda bulundu: ''Birleşmiş Milletler'de beraber görev yaptık. Ben UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) müdürüyken, o başkan oldu. Sene 2007. AKP hükümeti BM'den 37 milyon dolar kredi aldı. Bu para köylerin kalkınması için kullanılacaktı. Ama para geldikten sonra AKP ve PKK-BDP koalisyonu 37 milyon doları Kürtçülük için kullanmak istedi. Bugün süreç yürütüyorlar ya, Kürdistan için.

PKK Diyarbakır'da paralel bir devlet kurdu ya. İşte o projeler için kullanmak istediler krediyi. İtiraz ettim. Büyük olay çıktı. Sonuna kadar direndim. Başkan Derviş'ti.

Bütün belgeleri yolladım. Olay çok açık ve netti. Belgeliydi. Hiçbir şey yapmadığı gibi Kürtçülerle beraber hareket etti. CIA'nın yan kuruluşu Stratfor tarafından kodlanmış Sezgin Tanrıkulu, AKP'nin akil adamı Etyen Mahçupyan ve Osman Kavala. Takım halinde Kürdistan'ı kurdurmak istiyorlar. Ocak ayında çıkacak kitabımda bütün olayları belgeleri ile açıklıyorum.

'Derviş'le hangi ekonomiyi kurtacaksınız?'

Sosyal demokrasiye güç vermek sorumluluğuymuş. Senin sorumluluğun 37 milyon doların hesabını vermek. Önce onun hesabını ver. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün partisi, CHP, Türkiye Cumhuriyeti'nin yıkılışı projesine ortak olan Kemal Derviş ile beraber hangi ekonomiyi kurtaracakmış. Çok şaşırdım. Zaten ne diyor: Ali Babacan çok iyi götürdü. Güzel, Ali Babacan çok iyi götürdüyse, o zaman sana ne ihtiyaç var?''

Kemal Derviş kimdir?

Uluslarası çevrelerin muteber ismi Kemal Derviş, uzun yıllar Dünya Bankası'nda Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Kasım 2000 ve Şubat 2001'de Türkiye'deki iki mali krizin ardından ülkeye davet edildi. Dünya Bankası'ndaki görevinden ayrılarak 3 Mart 2001'de Bülent Ecevit hükümetinin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenen Derviş, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yürüttü.

15 günde 15 yasa

Türk finans sisteminin yeniden yapılanmasını sağlayan 'Güçlü Ekonomi Programı'nı' hazırlayan Derviş, AKP'yi iktidarda tutan sıcak para sisteminin de mimarlarından. Derviş görevde olduğu dönemde Washington’da yaptığı bir konuşmada ''Para bulabilmemiz için 15 günde 15 yasa çıkartmamız gerekiyor'' demişti. Bundan sonra IMF'nin direktifleri doğrultusunda söz konusu 'reformlar' yasalaştırılıp hayata geçirildi.

2002 Ağustos'unda Ecevit hükümetindeki görevinden istifa eden Derviş, İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Ancak bu partiye katılmayarak Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili adayı oldu.

3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP'den İstanbul Milletvekili seçilen Derviş, 9 Mayıs 2005’te milletvekilliğinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevine atandı. Derviş'in bu görevi 2009 yılında sona erdi.

Aydınlık

# kemal kılıçdaroğlu # chp # pkk # kemal derviş # bartu soral