IŞİD zanlısı Bayancuk'a 7 gözaltı 5 tutuklama 4 tahliye 2 salıverme

Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk, El Kaide ve IŞİD irtibatı gerekçesiyle defalarca gözaltına alındı ve tutuklandı. Son tutuklama dışında hep serbest kaldı.

IŞİD zanlısı Bayancuk'a 7 gözaltı 5 tutuklama 4 tahliye 2 salıverme

Vatan Partisi, Ulusal Kanal ve Aydınlık'ın bulunduğu binanın önünde geçen sene keşif yaptığı tespit edilen IŞİD irtibatlı ve Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk'un 9 yıllık cezaevi serüvenini inceledik. El Kaide ya da IŞİD irtibatlı soruşturmalarda yedi kez operasyonla gözaltına alınan Bayancuk, bunların altısında adli makamlarca serbest bırakıldı. Bayancuk son olarak Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Haziran'da tutuklandı.

Haftaiçinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şubesi'nin IŞİD terör örgütüne yönelik bir yıllık çalışmalarına dair bilgi verildi. Buna göre Güngören'de 27 Ağustos 2016'da IŞİD ile hareket eden Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk, grubuyla beraber yakalandı. Operasyonda pompalı tüfek, kurusıkı silah ve fişekleri ile keşif görüntüleri ele geçirildi. Görüntülerde Bayancuk'un Vatan Partisi binası, Hristiyanlıkla ilgili kitaplar satan bir kitapevi ve İstiklal Caddesi'ndeki polis noktalarında keşif yaptığı görüldü.

İLK TUTUKLAMA 2008'DE

Bu olay Bayancuk'un ilk ya da son yakalanması değil. Hanzala 2008'den bu yana yedi kez gözaltına alındı. İki seferinde tutuklanmadan adli makamlarca serbest bırakıldı. Beşinde tutuklandı. Ancak son tutukluluğuna kadar her seferinde cezaevinden tahliye edildi. Van'daki El Kaide dosyası, İstanbul'daki IŞİD davası, Sakarya'da ve Ankara'da yürütülen soruşturmalarda adı geçse ya da yargılansa da henüz hakkında verilmiş bir hüküm yok.

Son yıllarda Suriye'ye 'cihad'a giden gençlerin lider saydığı Bayancuk'un 2008'den bu yana geçirdiği adli süreci araştırdık:

1- Emniyet, liderliğini Halis Bayancuk'un yaptığı yapılanmaya 1 Nisan 2008'de operasyon düzenledi. 35 kişi yakalandı. İçlerinde Bayancuk'un da olduğu 25 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Grubun İstanbul'da ikinci sinagog saldırısını planladıkları tespit edildi. Bayancuk bir yıl sonra tahliye edildi.

2- Bayancuk tahliye edildikten sonra polis tarafından takibe alındı. Bayancuk'un talimatları ile örgütün ses getirecek bir eylem hazırlığında olduğu belirlendi. Bunun üzerine 2011'de 50 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Bayancuk'la beraber 42 kişi gözaltına alındı. Tutuklanarak cezaevine gönderilen Bayancuk, 24 Ocak 2013'te yeniden tahliye edildi.

İDDİANAME YAZILMADI

3- 2014'ün Ocak ayında Van merkezli olmak üzere Adana, Antep, İstanbul, Kilis ve Kayseri’de eş zamanlı El Kaide operasyonu düzenlendi. Bayancuk'un içinde olduğu 13 kişi, 14 Ocak 2014'te tutuklandı. Tutuklananlardan altısı hakkında birkaç ay içinde iddianame hazırlandı ve yargılama yapıldı. Operasyonda alınan diğer yedi tutukludan altısı ise iddianamenin hazırlanmaması gerekçesiyle 10 Ekim 2014'te tahliye oldu. Tahliye olanlar arasında Bayancuk da yer aldı.

Operasyonda, Suriye’deki kamplarda çekilmiş bazı görüntüler ele geçirildi. Görüntülerde “Suriye’yi fethettikten sonra İstanbul'u da alacağız. Oradan Türkiye'yi” denildi.

4- 23 Temmuz 2015'te IŞİD, PKK ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik 16 ilde eşzamanlı baskınlar düzenlendi. Yüzlerce kişi gözaltına alındı. Halis Bayancuk da operasyonda eşiyle beraber alındı. IŞİD'in Türkiye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında Bayancuk hakkında iddianame hazırlandı, dava açıldı. Davanın 24 Mart 2016'daki ikinci duruşmasında Bayancuk dahil tüm tutuklular tahliye edildi.

5- İstanbul TEM polisi, Bayancuk'u 26 Ağustos 2016'da Güngören'de grubuyla beraber gözaltına aldı. Bayancuk adli makamlarca daha sonra serbest bırakıldı.

'BOŞ DURMAYACAĞIZ'

6- Halis Bayancuk'un yazılarının yayımlandığı Tevhid Dergisi, Ankara Etimesgut'ta panel düzenleme kararı aldı. Bayancuk'un da konuşmacı olacağı açıklandı. Valiliğin izin vermemesi ve panelin iptal edilmesi üzerine bir internet sitesinde Bayancuk'un videosu yayınlandı. Valilik personeline “müşrik” diyen Halis Bayancuk “Biz de boş durmayacağız” diye tehdit savurdu. Tehdit üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Bayancuk, 8 Mart 2017'de İstanbul Bağcılar'daki evinde gözaltına alınarak Ankara'ya götürüldü. Sorgusunun ardından 13 Mart'ta serbest bırakıldı.

7- Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın IŞİD'e yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında örgütün üst düzey yöneticisi olduğu değerlendirilen Halis Bayancuk hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul TEM Şube polisleri şüpheliyi 30 Mayıs 2017'de yakaladı ve Sakarya'ya gönderdi. Sakarya'da örgüte eleman kazandırmak için mescit açtığı, piknik düzenlediği tespit edilen Bayancuk, 7 Haziran 2017'de tutuklandı.

HALİS BAYANCUK KİMDİR?

Kendine Ebu Hanzala diyen Halis Bayancuk, Hizbullah terör örgütü yöneticilerinden Hacı Bayancuk'un oğlu. IŞİD ya da El Kaide saflarında savaşmak için Türkiye'den Suriye'ye giden gençler tarafından lider kabul ediliyor. Cami, mescit ya da evlerdeki “sohbet”lerde ikna edilen gençlerin Suriye'de savaşa gittiği biliniyor. Cihatçıların sosyal medya hesaplarında Ebu Hanzala paylaşımlarına rastlanıyor. Hatta, Niğde'de bir astsubay ve bir polisimizi şehit eden, bir yurttaşımızı öldüren IŞİD'li teröristlerden Fuad Mövsümov'un evinde de Bayancuk'un yazdığı kitaplar ele geçirildi.

Aydınlık, Bayancuk'un 2013'te yoğunlaşan faaliyetlerini sık sık gündeme getirdi. 25 Ağustos 2013 günü manşet haberinde İstanbul'da yaşayan 17 yaşındaki R.K.'nin Şirinevler'de bir dergâhta Bayancuk'un “sohbetleri”ne katıldığını ve daha sonra Esad'a karşı savaşmak için Suriye'ye götürüldüğünü yazdı.

2015'te IŞİD'e yakın bir internet sitesinde yayımlanan çağrının ardından binlerce kişi İstanbul Ömerli Barajında bayramlaşma etkinliğine katılmıştı. Kürsüden yapılan vaazda Suriye'deki cihatçı teröristler için dua edilmişti. Bayancuk da da burada kürsüye çıkarak konuşma yapmıştı.

'SİZİN YÜZÜNÜZDEN CİHADA GİDİYORLAR'

Bayancuk İstanbul'da yargılandığı davada, mahkeme salonundaki Atatürk resminden rahatsızlık duyduğunu, “putperest olmadığını” söylemişti. Mevcut demokrasiyi ve devleti benimsemediğini ifade eden, hayalindeki ülkeyi tasvir eden Bayancuk, Mahkeme Başkanının, “Öyle bir ülke var ise git” demesi üzerine şunları söylemişti: “Şu anda yok. Bu benim inancımdır. Sizin bu tavrınız nedeniyle insanlar Türkiye’den kaçırıyor. İnsanlar sağına soluna bakıyor Suriye’ye gidiyor. Oraya gidince de örgüt üyesi diye buraya getirip yargılıyorsunuz.”/Aydınlık-Irmak Mete

# ışid # el kaide # ebu hanzala # Halis Bayancuk