Tarihi eserlerimiz satılıyor

Türkiye'den kaçırılan tarihi eserler Avrupa ve Amerika'daki müzayedelerde satılıyor. Geçen hafta New York'da bir Yıldız Avcısı heykeli müzayedeye satılmıştı. Yine New York'taki bir galeride başka Anadolu eserlerinin satışa sunulduğu ortaya çıktı. Eserlerin arasında iki Yıldız Avcısı heykeli daha var.

Tarihi eserlerimiz satılıyor

Amerika'nın New York kentinde bir sanat galerisinde daha Türkiye'ye ait tarihi eserlerin satıldığı ortaya çıktı. Satışa sunulan eserlerden en az ikisinin Yıldız Avcısı olarak adlandırılan Bakır Çağı'na ait heykelcikler olduğu öğrenildi.

Anadolu’dan kaçırılan Guennol Yıldız Avcısı adlı kadın heykeli geçen hafta Christie’s'in Müzayede Evi'nin New York'taki merkezinde açık artırmada 14,5 milyon dolara satılmıştı.

Yine New York'taki Phoenix Antik Sanat Galerisi'nde içlerinde iki Yıldız Avcısı heykelinin de bulunduğu Anadolu'ya ait eserlerin satışa sunulduğu öğrenildi. Eserlerden biri, satılan heykelcikten daha büyük ebatlardaki bir Yıldız Avcısı. Bu heykel, 1966'dan bu yana İsviçre'nin güneyinde bir koleksiyondayken 2017'de Amerika'da özel bir koleksiyona geçmişti.

Anadolu topraklarından çıkarılan ve galeride satışa sunulan bir başka eser de "Anıtsal İki Başlı İdol" adlı mermer heykel.

Galerinin, özel camekan içinde sergilediği Anadolu'ya ait "Elektrum Yıldız Avcısı" adlı altın ve gümüş karışımı erkek heykelciği ise 1 milyon dolara satılmış.

Anadolu eserlerinin Phoenix Antik Sanat Galerisi'nde sergilenmesi Türkiye'nin New York Başkonsolosluğunu da harekete geçirdi. Yetkililerin girişimiyle eserler vitirinden kaldırıldı.

Yıldız Avcısı heykelciklerinden biri de 23 Mayıs tarihinde Paris'te bir müzayedede satışa çıkarılacak. Artcurial adlı galerinin web sitesinde bu esere 15 bin ila 18 bin Avro arası fiyat biçiliyor.

ulusalkanal.com.tr

# abd # yeni # new york # anadolu # tarihi eser # figür