İşte ABD ile vize krizinin nedeni: Türkiye-İran yakınlaşması

Ankara-Washington arasındaki vize krizinin perde arkasından Türkiye-İran yakınlaşması çıktı. Edinilen bilgilere göre, Amerika’nın Türkiye’ye vize yasağı koymasının nedeni son dönemde giderek artan Türkiye ile İran arasındaki üst düzey temaslar. Vize kararının bir nedeni de Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’nun Ankara’da ağırlanması

İşte ABD ile vize krizinin nedeni: Türkiye-İran yakınlaşması

Ankara ile Washington arasında patlak veren vize restleşmesinin arkasındaki detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Hürriyet Washington Temsilcisi Cansu Çamlıbel’in haberine göre, vize kararının en büyük nedeni Türkiye'nin, Amerika’ya tavır alan ülkelerle temaslarını arttırması.

Habere göre, vize kararının arkasında Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro’nun Ankara’da ağırlanması ve Türkiye’den İran’a yapılan üst düzey ziyaretlerden duyduğu rahatsızlık var.

Kararın alınmasında yerel personeline yönelik tutuklama ve gözaltı vakalarının bir trende dönüştüğü kaygısı da ağır bastı.

İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli olan N.M.C.’nin İstanbul Başsavcılığı tarafından FETÖ davasında ifadeye çağrılmış olması da Amerika’yı telaşlandırdı. ABD Konsolosunda görevli Metin Topuz’un tutuklanmasının son olmayabileceği değerlendirildi.

Trump yönetiminin darbe girişimine ABD’nin destek verdiği yönündeki imalarının sürmesinden de hoşnut olmadığı sızan kulis bilgileri arasında.

İki ülke arasındaki kriz, diplomatların görüşmelerine de yansıdı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Pazar günü daha krizin ilk saatlerinde ABD’li mevkidaşı Tillerson’a telefonda görüşme talebini iletmişti. Ancak Tillerson’un Çavuşoğlu’nu aramak için üç gün beklediği ortaya çıktı. İddialara göre, Tillerson’ın görüşmeyi geciktirmesinin arkasında Büyükelçi John Bass’in Türkiye’de hedef haline getirilmesi de yatıyor.

Görevi sona eren John Bass’ın yerine gelecek büyükelçi ise merak konusu. Vize krizinin Türkiye’ye yeni büyükelçi atamasını geciktirmesi bekleniyor.

ulusal.com.tr

# abd # türkiye # iran # vize