Deprem sonrası ilk müdahale hayati önemde

Deprem sonrası enkaz altında kalanlara yönelik erken müdahale hayatta kalmanın yanı sıra sonrası için de büyük önem taşıyor. Uzun süre enkaz altında kalmak böbrek yetmezliği ve Crush Sendromuna yol açıyor. İç Hastalıkları ve Nefroloji Profesörü Doktor Beril Akman söz konusu hastalıklara karşı göçük atlındaki yaralıya müdahalenin nasıl yapılacağını anlattı.

Deprem sonrası ilk müdahale hayati önemde

Haber:Buse Gençtürk

İzmir'deki depremde saniyelerle yarışıldı. Saatler sonrası mucizevi kurtarışlar yapıldı. Kalıcı hasarlara karşı kurtarma operasyonları sırasında hassas davranıldı.

İzmir’in 6.9'luk depremle sallanmasının ardından çok sayıda vatandaş enkaz altında kaldı. Saatlerce kurtarılmayı bekleyen vatandaşların yanına AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri koştu. Çok sayıda vatandaş da enkaz altından çıkarıldı.

Ancak mücadele burada sona ermedi. Yaralıların hayata tutunma mücadelesi başladı. Geçmişteki depremlerde bazı acı tecrübeler kazanıldı. Onlardan birisi enkazdan çıkartılan yaralılarda böbrek yetmezliği ve Crush Sendromunun oluşması...

Enkaz altındaki vatandaşta böbrek yetmezliği oluşmaması için erken tedavi ve kısa sürede enkazdan çıkarılması büyük önem taşıyor.

Olay yerindeki ilk müdahalenin yanı sıra hastaneye kaldırılan depremzedenin buradaki tedavisi süreci de söz konusu hastalıklara karşı kritik bir rol oynuyor.

# deprem # izmir # UMKE # AFAD # akut # sendrom # 6.9