HSYK tamamen AKP'ye bağlanıyor

HSYK'yı AKP iktidarına bağlayan yasa teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kavga gürültü görüntüleri içinde kabul edildi.

HSYK tamamen AKP'ye bağlanıyor

Meclis'ten kavgayla geçen HSYK teklifi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önünde. Düzenleme, HSYK'yı tamamen AKP'ye bağlıyor.

Yasa ile HSYK'nın yetkileri, Kurul Başkanı olan Adalet Bakanı'na devrediliyor.

HSYK Genel Sekreter ve yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı ve yardımcıları, kurul müfettişleri, tetkik hâkimler ve idari personelin görevi, yasının yürürlüğe girmesiyle sona erecek. Teftiş Kurulu Başkanı ve yardımcıları ile Genel Sekreteri Adalet Bakanı atayacak. İdari personelin naklen atanmasına da bakan karar verecek.

AKP, Kurul'un görev süresi Ekim'de sona eren 20 üyesinin atanmasında ipleri eline aldı. Yeni atanacak üyelere "20 yıl hâkimlik ve savcılık yapmış olmak" şartı getirildi.

AKP, hakim savcı atamalarını istediği gibi yönlendirmek ve haklarında soruşturmaları etkin şekilde yürütebilmek için üye dağılımını da düzenledi. Bu amaçla HSYK'nın 1,2 ve 3'üncü daireleri, 7'şer üyeden oluşacak. Dairelerdeki üyelerin asil ve yedek olarak görevlendirilme yetkisi de HSYK genel kurulundan alınarak Adalet Bakanı’na verildi.

Hükümet, HSYK'nın toplantı yeter sayısını değiştirerek kurulu kilitleme yönteminin önüne geçmeyi hedefledi. Toplantı yeter sayısı 15’ten 12’ye düşürüldü.

Adalet Bakanı, hakim ve savcılar hakkındaki denetim, inceleme ve soruşturma işlemlerinde yetkili isim olacak.

AKP iktidarı, Türkiye Adalet Akademisi'nin yönetiminde de tam denetim sağlıyor.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # meclis # hsyk # değişiklik