Hükümetin kadrosu taşerondan beter

Yeni kadro sistemi, taşerondan kötü çıktı. İstanbul Arnavutköy Belediyesi'nde kadroya geçen 900 taşeron işçisinden 2 sayfalık sözleşme imzalamaları istendi. Yasada olmayan maddelerin bile konulduğu 31 maddelik o sözleşmeye, Ulusal Kanal ulaştı

Yasada olmayan maddeleri sözleşmeye koydular, kadro için sözleşmenin imzanlanmasını şart koştular.

Hükümetin övgü ile getirdiği taşeron işçisine kadro sistemi, emek gaspını gözler gözler önüne serdi.

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 900 bin kişiyi kadroya aldıklarını söylemişti. İşçilerin nasıl kadroya alındığı ve hangi şartların koşulduğuna ise Ulusal Kanal ulaştı.

Taşeron işçilerini sözlü ve yazılı elemeden geçiren Arnavutköy Belediyesi, kadroya geçmeye hak kazanan 900 işçiden 2 sayfalık sözleşme imzalamasını istedi. İşçilere 1 hafta süre veren belediye yetkilileri, sözleşme imzalanmadığı takdirde kadro verilmeyeceğini söyledi.

Toplam 31 maddeden oluşan sözleşmede işçilerin ve işverenin yükümlülükleri anlatıldı. Sözleşmenin en çarpıcı maddelerinden biri de 23'ncü madde idi. 2012 yılında çalışma yasasından çıkarılan iş sağlığı ve güvenliğinin 77'den 89'a kadar ki bölümü sözleşmeye konuldu. Yani yasada olmayan işçi yükümlülükleri sözleşmede yer aldı.

Süresiz olarak yapıldığı belirtilen sözleşmeye hukuka aykırı olarak tarih de konuldu. Dahası dini ve milli bayramlarda işçilerin mesai ücreti alması da engellendi.

Sözleşmedeki hukuka aykırı maddeler bununla da sınırlı kalmadı. İşverenin personeline vermek zorunda olduğu 5 günlük evlilik ve 3 günlük ölüm izni ücreti hukuka aykırı bir şekilde işverenin takdirine bırakıldı.

İşçi haklarını gasp eden sözleşmeye işçilerin daha önce kazanılmış haklarını hiçbir şekilde talep etmeyeceği de yazıldı. Sözleşme metnini Ulusal Kanal'a değerlendiren iş ve sendika uzmanları sözleşmedeki maddelerin taşeron sisteminden bile daha kötü olduğunu vurguladı. Uzmanlar, kötü amaçla düzenlenen sözleşmenin imzalanması halinde bile işçilerin açacağı davaları da kazanacağını söyledi.

Öte yandan bilgi almak için aradığımız Arnavutköy Belediyesi yetkilileri söz konusu sözleşme hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirttti.

HABER: DENİZ ADALI

ulusal.com.tr

# taşeron