Maden faciası tanığından çarpıcı açıklamalar

Soma faciasında tanık olarak ifade veren Elektrikçi Abdulhakim Bilen, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bilen, gaz oranlarını ölçen sensörlerin "üretim aksamasın" diye iptal edildiğini söyledi. Madendeki ihmalleri tek tek anlatan Bilen, "müfettişler gelmeden bizim haberimiz olurdu" dedi.

Maden faciası tanığından çarpıcı açıklamalar

Maden faciasındaki ihmallerle ilgili başlatılan soruşturmada ifade veren tanıklar, adım adım ölüme nasıl gidildiğini anlattı. Bunlardan birisi de madende çalışan elektirikçi Abdulhakim Bilen..

Tanık olarak ifade veren Bilen, olaydan 15-20 gün önce metan gazının yoğun olduğu bölgede üretime geçildiğini söyledi. Bilen'in en çarpıcı ifadesi, insan hayatının nasıl tehlikeye atıldığı oldu.

"Metan gazı gibi tehlikeli gaz oranlarını gösteren ve belli bir seviyeden sonra sistemi otomatik olarak durduran sensörler, üretim amirlerinin baskısıyla sık sık devre dışı bırakılırdı. Sistemin tekrar açılması için gaz oranın düşmesi gerekir ama amirler üzerimize çok fazla baskı yaparak metan düşmeden sistemi açmamızı isterlerdi"

2009'dan beri Eynez madeninde çalışan Bilen, ifadesinde taşeron sistemin olumsuzluklarına değindi.

"İşçiler üzerinde üretime yönelik çok yoğun bir baskı vardı. Zaten taşeronluk sistemi olduğu için baskı çok daha yoğundur. Üretim düşünce verilen primler kesilirdi. Primler kesilince üretim daha da düşmeye başladı ve emniyet ikinci plana atıldı"

Bilen'in, savcının "dış denetimler kimler tarafından ne şekilde gerçekleştirilir?" sorusuna yanıtı da net oldu.

"Madene müfettişler gelmeden 15-20 gün önce haberimiz olurdu. Ayrıca müfettişin madende uğrayacağı ve gideceği güzergah da belli olurdu. Gerekli tedbirler alınırdı. Başka yere uğramadan giderlerdi"

ulusalkanal.com.tr

# gaz # maden faciası