Soma Holding AKP döneminde yükseldi

Maden faciasının ayaşandığı ocağı işleten Soma Holding, AKP döneminde rekor düzeyde zenginleşti. Şirket son yedi yılda 60-70 milyar lira arasında ihale kazandı.

Soma Holding AKP döneminde yükseldi

Soma'daki katliam madenini işleten şirket AKP döneminde aldığı kamu ihaleleriyle zenginleşti. Hükümet facianın sorumluğunu şirkete yıkıp işin içinden sıyrılmaya çalışsa da Soma Holding'in bütün yükselişi ve zenginleşmesi AKP dönemine dayanıyor.

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre şirket son 7 yılda 60-70 milyar lira arasında ihale kazandı. Şirketin yükseliş grafiği 2005 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri'nden aldığı ilk kömür işletme ihalesi ile değişti. 2005 yılından itibaren holding kamudan çok sayıda ihale aldı.

Soma’daki facia Eynez sahasında açılan maden ocaklarında meydana geldi. Bu saha daha önce Ciner Grubu tarafından işletiliyordu. Ancak, Ciner Grubu, 2009 yılında sahayı Soma Holding’e devretme kararı aldı. Bu sahada ise 15 milyon ton rezerv olduğu tahmin ediliyor.

Soma Holding, 2005 yılında en büyük ihalelerinden birisini ise 2011 yılının sonunda kazandı. Holding, Zonguldak bağlık-İğneağzı bölgesindeki kömür sahasının 36 yıllık işletme hakkını kazandı. Sahada 136 milyon tonluk kömür rezervi bulunuyor. Bu sahadaki kömürler koklaşabilme özelliğine sahip. Yani, demir çelik fabrikalarında kullanılabilir.

Enerji uzmanları, Soma Holding’in son yedi yıl içinde kamudan aldığı sahaların toplam değerinin 70 milyar lirayı geçeceğini hesapladı. Maden faciası AKP döneminin ayrıcalıklı şirketinin işlettiği madende yaşandı.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # soma holding