ABD, İran'dan özür diledi

ABD, İran'dan özür diledi

İran devrim muhafızları Halkla ilişkiler ofisinden yapılan açıklamaya göre dün gece Basra körfezi Farisi adası yakınlarında İran karasularını ihlal ettikleri gerekçesi ile alıkonulan on Amerikan Donanması personelini sabah saatlerinde serbest bırakıldığını açıkladı.

İran devrim muhafızları , üzerlerinde 50 kalibrelik 3 makineli tüfeğin bulunduğu ABD deniz kuvvetlerine ait iki donanma personele iade edildiğini duyurdu.

Açıklamada, dokuz erkek bir kadın askerlerin göz altına alındıktan sonra Devrim Muhafızları Deniz Üssü'ne intikal edildiklerini, araştırmaların başlandığı anda eşzamanlı olarak Amerikan yetkililer tarafından İran'ın siyasi yetklilerlerle temasa geçildiğini, ihlalin sehven yaşandığı dolaysıyla askerlerin serbest bırakılmaları talep edildiği bilgisine yer verildi.

ABD ÖZÜR DİLEDİ

Yayınlanan açıklamada, özür dileyen Amerikalıların böyle bir durumun yaşanmaması için taahhütte bulunmaları ardından Amerikan askerleri uluslararası karasularda serbest bırakıldıklarını bilgisine yer verildi.

FİRUZABADİ: AMERİKAN KONGRESİNE DERS OLSUN

Konuya ilişkin konuşan İran Genelkurmay başkanı Tümgeneral Seyyid Hasan Firuzabadi, ABD donanmasına ait iki botun İran karasularında, Basra Körfezi'nde meydana gelen hadisede İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin dikkatinin ve sağduyusunun sergilendiğini ifade ederek, “ Yaşanan olay ABD'nin İran'ın askeri güçleri karşısında zayıf düştüğünün göstergesidir” dedi.

Tümgeneral Firuzabadi, yaşananların ABD kongresinde İran’a karşı olumsuz tavır alan senatörlere ders olmasını dilediğini söyledi.

İran genelkurmay başkanı, "İran komutanlarının dirayeti ve iyi niyeti olmasaydı Amerikalılar bugün yeni bir acı olay ile karşı karşıya kalacaklardı"diye konuştu.

Yakup Aslan/ İran

ulusalkanal.com.tr

# iran # açıklaması # iran devrim muhafızları