Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan 1949'dan bu yana ilk kez bir görüşme yaptı

Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan liderleri 66 yıl sonra ilk kez görüştü. Singapur'da yapılan görüşmede iki lider Batı'ya önemli mesajlar verdi. Çin lideri, "Kimse bizi ayıramaz biz bir aileyiz" dedi. Tayvan lideri de "Barışı geliştirme konusunda kararlı olduklarını" söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan 1949'dan bu yana ilk kez bir görüşme yaptı

Asya tarihi bir ana tanıklık etti. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile Tayvan lideri Ma Ying-jeou 66 yıl sonra ilk kez bir araya geldi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Çin'de Milliyetçi Parti ile Komünist Parti arasında yoğun bir mücadele yaşanmıştı. 1949'da Komünist Partinin zafer kazanmasından sonra Milliyetçi Partli liderleri Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etti. 1949'da kopan ilişkiler ABD'nin politikalarının da etkisiyle bir daha düzelmedi.

Tayvan ve Çin liderleri, 66 yıl sonra ilk kez bir araya geldi. Ma Ying-jeou ile Şi Cinping'in Singapur'da görüştü. İki lider el sıkışarak gazetecilere poz verdi.

Çin devlet Başkanı Şi, toplantı öncesi yaptığı açıklamada "Kimse bizi ayıramaz. Biz bir aileyiz" dedi. Tayvan lideri Ma da, Tayvan Boğazı'nda barışı geliştirme konusunda kararlı olduklarını söyledi. Ma, "Her iki taraf, birbirinin değerlerine saygı duymalı" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

# çin # Tayvan # singapur