Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: Kovid-19 tüm dünyayı şaşırttı. Çin, diğer ülkeler gibi bir kurban

Çin Ulusal Halk Kongresi ve Çin Halk Siyasi Dayanışma Konferansı Basın Toplantısında Devlet Meclis Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, basından gelen soruları cevapladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: Kovid-19 tüm dünyayı şaşırttı. Çin, diğer ülkeler gibi bir kurban

Phoenix Television: Çin, virüsün kaynağı ile ilgili bağımsız bir uluslararası soruşturmayı kabul eder mi?

Wang Yi: Virüsün kaynağı ile ilgili olarak, Çin ve bazı ABD politikacıları arasındaki fark, gerçekler ve yalanlar, bilim ve önyargı arasındaki kadar geniş. Kaynak izleme, ciddi ve karmaşık bir bilim meselesidir. Bilim adamları ve tıp uzmanları tarafından araştırılmalıdır. Bununla birlikte, bazı Amerikalı politikacılar virüse coğrafi bir etiket yapıştırmak, kaynağını politikleştirmek ve Çin'i damgalamak için acele ettiler. Her ikisi de dezenformasyon yaymak için kendi yeteneklerini abartmış ve başkalarının doğruyla yanlışı ayırt etme yeteneğini küçümsediler. Tarih yalanlarla lekelenmemiş gerçeklerle yazılmalıdır. COVID-19 hakkındaki küresel anlatı akıl ve vicdanı yansıtmalıdır. İnsanlığın, kolektif hafızasının bir parçası olarak nesnel ve doğru bir hesabı geride bırakmakla yükümlüdür.

Çin, virüsün kaynağını belirlemek için uluslararası bilim camiasının ortak çabalarına açıktır. Daha da önemlisi, profesyonel, tarafsız ve yapıcı bir süreç olmalıdır.

"Profesyonel", bilime dayalı ve DSÖ liderliğindeki ve bilim insanlarının ve tıp uzmanlarının dünya çapında saha misyonları ve araştırmalar yapmalarına izin vermek anlamına gelir. Amaç, bu tür virüsleri daha iyi anlamamıza ve gelecekte büyük bulaşıcı hastalıklarla daha etkili bir şekilde ilgilenmemize yardımcı olmaktır.

"Tarafsız", siyasi müdahaleden uzak olmak, ulusların egemen eşitliğine saygı göstermek ve suçluluk varsayımından kaçınmak anlamına gelir. Virüsle yakından ilgili tüm ülkeler saha misyonları kapsamında olmalıdır. Tüm süreç açık, şeffaf, nesnel ve rasyonel olmalıdır.

"Yapıcı", şu anda açıkça birinci önceliğimiz olması gereken hayat kurtarma çalışmalarını engellememek, COVID-19'a karşı uluslararası işbirliğini tehlikeye atmamak ve DSÖ'nün yasal rolüne zarar vermemek anlamına gelir. Bunun yerine, BM sisteminin görevini yerine getirme, uluslararası dayanışma ve işbirliğini güçlendirme ve halk sağlığı alanındaki küresel yönetişim sistemini ve kapasitesini geliştirme becerisini güçlendirmeliyiz.

Global Times: COVID-19 sonucunda Çin'den tazminat talep eden ABD'de açılan davalara Çin nasıl tepki verecek?

Wang Yi: Anlamsız davalar açma girişimi kalitesiz bir davadır, çünkü aslında, hukuk veya uluslararası bir önceliğe sıfır temeli vardır.

COVID-19 tüm dünyayı şaşırttı. Çin, diğer ülkeler gibi, bir kurban. Bilinmeyen bir virüsle karşılaştığımızda, insanların yaşamını ve sağlığını korumak ve küresel halk sağlığını korumak için sorumlu bir şekilde hareket ettik. Çin, DSÖ'ye vakaları bildiren ve ilgili ülkeler ve bölgelerle derhal bilgi paylaşan ilk ülke, virüsün genomunu sıralayan ve dünyayla paylaşan ilk ülke ve tedavi ve kontrol altına alma ilkelerini yayınlayan ilk ülke oldu. Durumun ciddiyetini algıladıktan sonra, mümkün olan en kısa sürede bulaşma yolunu kesen zorlu bir karar aldık ve hızla yayılan virüsü durdurduk. Bütün bunlar muazzam bir maliyetle ve büyük bir fedakarlıkla başarıldı. Çin'in covid-19 yanıtı rekor, zaman ve tarihin testine dayanacak net bir zaman çizelgesi ve sağlam gerçeklerle dünyanın görmesi için var.

Bazı insanlar COVID-19 mağduru "hesap verebilirlik ve tazminat" için çığlık atıyorlar ve anlamsız davalar için sözde "kanıt" üretiyorlar. Bu insanlar uluslararası hukukun üstünlüğünü ayaklar altına alıyor ve insan vicdanına ihanet ediyorlar. Eylemleri gerçeklerle yüzleşmez, akıllara durmaz veya herhangi bir yasal temele sahip değildir. Bugünün Çin'i yüz yıl önceki gibi değil, ne de dünya bir asır önceki gibi değil. Birisi Çin'in egemenliğini ve haysiyetini baltalamak ya da Çin halkını zor kazanılan kazançlarından mahrum etmek için gülünç davalar kullanabileceğini düşünürse, hayal kuruyor ve kendilerine utanç veriyorlardır.

# koronavirüs # çin # Wang Yi # çin dışişleri bakanı