Macar kameramanın çelme taktığı o baba konuştu

Batı’nın mültecilerle sınavı devam ediyor. Macaristan'ın, Sırbistan sınırına yakın bölgelerde olağanüstü hal ilan etmesinin ardından sığınmacılar Hırvatistan'a yönelmeye başladı. Öte yandan Macar bir kameramanın taktığı çelmeyle yere düşüp Dünya'nın gündemine oturan Usame Abdülmuhsin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Abdülmuhsin Macar yetkililerin kendisini hapse atmakla tehdit ettiğini söyledi. Macaristan’ın mültecilere ilişkin katı tutumuna Birleşmiş Milletler de tepkili.

Macar kameramanın çelme taktığı o baba konuştu

Binlerce göçmen Akdeniz’de yaşam savaşı verirken Batılı ülkeler mülteci imtihanında.

Macaristan’ın Sırbistan sınırından sonra Romanya sınırını da kapatmasıyla mülteciler Batı ve Kuzey Avrupa'ya ilerlemek için alternatif yollar arıyor. Sırbistan sınırındaki tel örgülerin arkasında kalan binlerce göçmen rotasını Hırvatistan’a çevirdi.

Sınırlarını tel örgülerle çeviren Macaristan'da polis, ülkeye giriş yapmak isteyen kalabalık bir gruba göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale etti.

Aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi biber gazının ortasında kaldı.

Kadınların ve çocukların çığlıkları yürekleri yaktı.

Müdahale sonrası 29 kişi gözaltına alındı. Çok sayıda göçmen yaralandı.

Macaristan’ın mültecilere ilişkin katı tutumu en çok bu görüntülerle ekranlara yansımıştı. Macar bir kameraman mülteci bir babayı kucağında oğlunu taşırken çelme takıp yere düşürmüştü. O baba Macaristan’da yaşadığı baskıları İspanyol El Mundo gazetesine anlattı. Usame Abdülmuhsin, Macar yetkililerin kendisini hapse atmakla tehdit ettiğini belirtti. Oğlu ile birlikte İspanya Madrid’de yeni bir hayata başlayan Abdülmuhsin "Kameramanın tekmesi korkutucu ve zordu. Şaşırdım daha sonra oğlumun yüzündeki korku ve paniği görünce acı çektim. Zaid iki saat boyunca ağladı. Dehşete kapılmıştım" dedi.

Macaristan’ın mülteci politikasına bir tepki de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki- moon’dan geldi. Ban Ki-moon Macar polisinin mültecilere biber gazlı sert müdahalesini kendisini şoke ettiğini söyledi.

Öte yandan Fransa da Almanya’nın ardından Schengen kurallarını askıya almaya hazırlanıyor. Fransa Başbakanı Manuel Vals meclis genel kurulunda yaptığı açıklamada ülkesinin Schengen kurallarını askıya alıp kimlik kontrolü uygulamasına geçebileceğini söyledi.

ulusalkanal.com.tr

# macaristan # Sırbistan # kuzey avrupa