Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Aydınlık'a konuştu

Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Aydınlık'a konuştu

Mısır’ın ateşkes önerisi hala masada duruyor. Önceliğimiz Filistin’de daha fazla insanın hayatını kaybetmemesi ve Gazze’ye yönelik ambargonun kaldırılması. Filistin halkının hayatını kolaylaştıracak pek çok değişiklik de öneriyoruz’

Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı ve aynı zamanda bakanlık sözcüsü Dr. Bedr Abdülati, Aydınlık’a verdiği özel röportajda Gazze başta olmak üzere Ortadoğu ve Türkiye-Mısır ilişkileri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Nil nehri kıyısında yer alan bakanlık binasında görüştüğümüz Badr Abdulati ile söze Gazze’de yaşananlarla başladık.

İSRAİL’E KARŞI 100 BİN ŞEHİT

- Mısır ateşkes önerisiyle neyi hedefledi?

Mısır, ateşkes önerisi ile Gazze’deki İsrail saldırganlığının son bulması ve bir an evvel barış görüşmelerine başlanmasını amaçlıyor. Mısır bütün gücünü bu hedefe yoğunlaştırdı.

Ateşkes anlaşmasının hazırlanışı sırasında, Hamas dahil olmak üzere, tüm tarafların görüşünü aldık. Önerimizi, El Fetih, Arap Birliği ve uluslararası toplum da destekledi. Mısır İsrail’le daha önce dört kez savaştı, yüz bine yakın kayıp verdiğini hatırlatmak isterim. Bu olgu bile, Mısır’ı İsrail yanlılığı ile suçlamanın ne kadar anlamsız olduğunu gösterir. Tarihsel olarak Mısır, Filistin halkını kardeş olarak görür. Mısır tarafından önerilen ateşkes, Gazze’ye yönelik ambargonun kaldırılmasını, Refah sınır kapısının sürekli olarak açılması dahil, Filistin halkının hayatını kolaylaştıracak pek çok değişiklik içeriyordu.

Buna rağmen Hamas tarafından reddedildi. Ateşkes önerisinin reddedilmesi, Gazze’deki sivillerin ölümünden başka bir sonuç doğurmadı.

TEK ÇÖZÜM ATEŞKES

- Mısır’ın Gazze’ye karşı ablukaya katıldığını savunan çevreler var...

Gazze’ye saldırı başladığından bu yana, toplam 5 bine yakın kişi karşılıklı olarak Refah sınır kapısından geçti. Ayrıca farklı ülkelerden gönderilen yardım konvoylarının da geçişine izin verdik.Mısır hastanelerinde de şu an pek çok Filistinli yaralı tedavi görüyor.

Tekrar vurgulamak isterim: Filistin sorununun çözümü için tek yol olarak ateşkes anlaşması görünüyor. Diğer yollar oldukça sorunlu.

HAMAS İHVAN’IN FİLİSTİN KOLU

- Mısır’da Hamas’a yönelik sert eleştiriler de var...

Hamas’ı Müslüman Kardeşler’in yani İhvan’ın Filistin’deki kolu olarak değerlendirebiliriz. Bakınız, Mahmud Abbas yönetimindeki El Fetih, Mısır’ın önerisini kabul etti ancak Hamas sonradan reddetti.

- Mısır Paris’teki görüşmelere katılmadı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz ateşkes önerimizi yaptık. Bu öneri halen masada duruyor.

Sinan Gözaltan / Kahire

# mısır # israil # aydınlık # filistin