Erdoğan: "Bizim grup smaller olur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya dönüşünde konuştu; "Güzel ve başarılı bir seyahat oldu" ifadelerini kullandı. Terör ve ekonomi başlıklarının öne çıktığı görüşmelerle ilgili Erdoğan "2019'da kesintili dönemi geride bırakıyoruz" dedi. Trump'ın 7 ülkeyle yaptığı "small grup" toplantısıyla ilgili de " O Trump’ın düzenlemiş olduğu toplantı. Ben de Sayın Merkel’e bizimki de ‘smaller’ olur dedim" diye konuştu.

Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için üst düzey temaslar tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Berlin dönüşü Almanya seyahatiyle ilgili konuştu.

Erdoğan Almanya ile yaşanan "kesintili" dönemin 2019'da aşılacağını belirtti.

"Karşılama, güvenlik ve devlet protokolü anlamında güzel ve başarılı bir ziyaret oldu. Netice itibariyle Almanya bizim için önemli bir ülke. Sorunlar elbette var, henüz tümüyle aşabildik diyemem. erek Sayın Şansölyeyi, gerek Sayın Cumhurbaşkanını Türkiye’ye davet ettik, onlar da gelebileceklerini söylediler. İnşallah 2019 yılı içinde kendilerini Türkiye’de ağırlamak suretiyle bu kesintili dönemi geride bırakmış olacağız."

Terörle mücadele gündemi görüşmelerde öne çıkan başlıklardan biriydi. Cumhurbaşkanı, Almanya'ya 136 kişilik bir liste verdiklerini söyledi.

"FETÖ konusundaki yaklaşım farklılığı ortada. Yeterli delil olmadığından söz ediyorlar. Tüm delilleri kendilerine verdiğimiz halde, mahkeme kararlarını ilettiğimiz halde, bunların adeta yok sayılmasını anlamak mümkün değil. Almanya’ya PKK ile ilgili daha önce 4 binin üzerinde ismin olduğu klasörler verilmişti.Neler olacağını önümüzdeki süreç gösterecektir. Ancak bunların terör anlayışları bize oranla farklılık arz ediyor."

Bu ay içerisinde Rusya, Almanya, Fransa, Türkiye olarak dörtlü İstanbul Zirvesi gerçekleştireceklerini söyleyen Erdoğan'a, Trump'ın small grup olarak nitelendirdiği toplantı hatırlatıldı. Erdooğan bu hatırlatma üzerine ilginç bir benzetme yaptı.

"Şimdi bir small grup diye bir şey çıkardılar. ABD, Mısır, Suudi Arabistan, İngiltere, Ürdün, Almanya, Fransa toplam 7 ülke var. Bu toplantılara Türkiye’yi çağırmıyorlar. Hatta hatta Suriye’yi çağırmıyorlar. Suriye hakkında toplantı yapıyorlar, Suriye bu toplantıda yok. O da Trump’ın düzenlemiş olduğu toplantı. Ben de Sayın Merkel’e bizimki de ‘smaller’ olur dedim.."

Görüşmenin ana başlıklarından biri olan ekonomi konusunda da önümüzdeki süreçte kritik adımlar atılması bekleniyor. Erdoğan, bu kapsamda 25 Ekim’de Alman Ekonomi Bakanı'nın büyük bir iş adamı heyeti ile Türkiye'ye geleceğini duyurdu.

ulusal.com.tr

# donald trump # fetö # almanya # berlin # recep tayyip erdoğan # angela merkel