Yalova 4.4 depremi İstanbul depreminin yaklaştığını mı gösteriyor?

Yalova 4.4 depremi İstanbul depreminin yaklaştığını mı gösteriyor?

Profesör Doktor Övgün A. Ercan, bu sabah meydana gelen depremle ilgili olarak "Yalova 4.4 depremi İstanbul depreminin yaklaştığını mı gösteriyor?" sorusunu cevapladı.

Prof. Dr. Övgün Ercan'ın verdiği cevap şu şekilde:

25 Haziran 2016 Cumartesi 08.40’da Yalova’da Kandilli’ye göre deprem odak derinliği; 7 km, büyüklüğü ise M=4,4. Ankara Deprem Araştırmaya göre, 2,5 km derinde 4,2 büyüklüğünde.

Henüz kırılmanın Yalova-Armutlu kolu mu yoksa, Yalova-Adalar kolu üzerinde olduğu bilinmiyor.

Depremi Büyükada’da yaşadım. Bahçeyi sularken altımdaki toprağın gidip geldiğini sezinledim.

Depremin süresi 3-4 saniye idi.

Bu deprem beklenen İstanbul Depreminin öncüsü olduğunu sanmıyorum. Kaldı ki eğer deprem Adalar kolu üzerinde olmuş olsa, depremi neden Yalova’da yapsın? Yapması gereken yer Sivriada önleri olması gerekirdi. Oysa orada olmadı. Kaldı ki 199 depreminde Yalova’dan Yassıada’ya dek kırılmıştır. Dolayısıyla bu küçük depremin Kuzey Marmara Kolu ile ilişkisi yoktur.

Kuzey Marmara Kolu’nun kırılabilmesi için F=6 Milyar Giga tonluk bir gücü gerek vardır. Oysa bu baskının biriktiğine ilişkin hiçbir belirti yoktur.

Kuzey Marmara Kolları(Sivriada, K. Çekmece, Tekirdağ) kırılıncaya dek, bu büyüklükte, ötesi 5,7’e varan gerilim boşalmalarının olması olağandır. Kaldı ki bu büyüklükteki depremler yıkıcı da olmaz. Depremcik ile küçük depremlerin ancak jeofizik bilimciler için, gelecek depremin işleyişini anlamak bakımından önemi vardır.

ulusalkanal.com.tr

# büyük istanbul depremi # yalova deprem