Usta kalem Yaşar Kemal vefatının 6. yılında anıldı

Türk Edebiyatının usta kalemi Yaşar Kemal, vefatının 6. Yılında anıldı. Sosyal medyada usta yazarın anısına binlerce mesaj paylaşılırken, Sarıyer Belediyesi internet üzerinde anma programı düzenledi.

Usta kalem Yaşar Kemal vefatının 6. yılında anıldı

Ardında İnce Memed, Ağrı Dağı Efsanesi gibi onlarca ölümsüz eser bırakan Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal, vefatının 6. Yılında anıldı.

Salgın nedeniyle toplu anma töreni düzenlenemezken, okuyucuları ve kültür-sanat dünyasından isimler, sosyal medyada Yaşar Kemal'in anısına binlerce mesaj paylaştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın paylaşımında, Yaşar Kemal'in eserlerinin bugüne dek 40'tan fazla dile çevrildiği, tiyatro ve sinemaya aktarıldığı vurgulandı, ''edebiyatımızın dev ismini saygı ve rahmetle anıyoruz'' ifadelerine yer verildi.

İstanbul Sarıyer Belediyesi usta yazarı internet ortamında çevrim içi düzenlenen program ile andı. ''Benim Romanlarımı Okuyanlar'' başlıklı anma programında, yazarlar Selim İleri ve Zülfü Livaneli ile sinema sanatçısı Türkan Şoray ve müzisyen İdil Biret, Yaşar Kemal ile anılarını paylaştı.

Türkan Şoray, Yaşar Kemal'in bir destan yazarı olduğunu belirtti. Romanlarındaki ''birleştirici'' tavra dikkat çekti:

- Bu coğrafyanın dağını, taşını, toprağını, insanını destanında birleştirmiş, buluşturmuş ve yarattığı dünyayla insanların yüreğinde yer etmiş bir yazarımız. Böyle değerli bir yazarı, insanı tanımış olmanın gururunu taşıyorum. Dünya var oldukça Yaşar Kemal kitaplarıyla ve kocaman yüreğiyle insanların kucaklamasıyla her zaman anılarımızda ve kalbimizde yer alacak.

Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve şiir 1 eseri miras bırakan Yaşar Kemal, dünya edebiyatının da önde gelen isimlerinden biriydi.

Küçük yaşta doğaya, insanlara ve topluma karşı duyduğu ilgi eserlerinin temelini oluşturdu. Irgatlıktan vekil öğretmenliğe kadar çok farklı işlerde çalıştı. Hayatın zorluklarıyla olgunlaşırken, toplumun yaşadıklarını da eserlerine yansıttı.

Usta Yazar, roman ve öykülerinde çoğunlukla Çukurova'da yaşanan insan dramlarını işledi, göç eden köy insanın kentlerdeki yaşam savaşını anlattı.

'İnce Memed'in de aralarında bulunduğu 9 eseri beyazperdeye aktarıldı ve birçok eseri tiyatroya uyarlandı.

# anma # tiyatro # internet # sinema # türk edebiyatı # çukurova # Türkan Şoray # Zülfü Livaneli # idil biret # yaşar kemal # ince memed