Yeni Zelanda katili Türkleri de tehdit etmiş! 70 sayfalık manifesto ortaya çıktı

Yeni Zelanda'da camilere saldırıp onlarca insanı öldüren katil Brenton Tarrant'ın 70 sayfalık manifestosu ortaya çıktı. Tarrant'ın manifestosunun bir bölümünü Türklere ayırdığı ve tehditler savurduğu görüldü

Yeni Zelanda katili Türkleri de tehdit etmiş! 70 sayfalık manifesto ortaya çıktı

Yeni Zelanda saldırganı Brenton Tarrant, saldırı anını sosyal medya hesaplarından canlı yayınla dünyaya duyurdu. Tarrant, youtube hesabında da 70 sayfalık bir manifesto yayınlandı.

Türklere” başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verildi:

“Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak."

ÜLKENİN EN KARANLIK GÜNÜ

Öte yandan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, düzenlediği basın toplantısında kanlı saldırıyı “Bugün ülkemizin en karanlık günlerinden biri. Bu saldırı olan eşi görülmemiş bir şiddet eylemi” sözleriyle yorumladı.

Yeni Zelanda polisi de ülkedeki tüm camilerin kapılarını kapatması talimatı verdi.

BÜYÜKELÇİ BİLGİ VERDİ

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergi yaptığı açıklamada, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti.

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Wellington Türkiye Büyükelçisi Ahmet Ergin saldırıya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

“Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor, henüz Yeni Zelanda makamlarından konunun ayrıntılarına ilişkin açıklama yapılmadı. ChristChurch'ün halen kordon altında ve operasyonlar devam ediyor. Olaylar, iki camide cuma namazı esnasında gerçekleşti. Operasyon devam ediyor. En az iki saldırgan olduğu söyleniyor. Geniş çaplı operasyonlar sürüyor. Eşzamanlı saldırı olduğu sonucunu çıkarıyoruz. Her iki cami de ChristChurch'ün merkezi sayılabilecek bölgede."

'EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUM'

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki cami saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Christchurch'de yapılan terör saldırılarını mümkün olan en güçlü biçimde kınıyorum. Düşünce ve dualarımız kurbanlar ve onların sevdikleriyle birliktedir” ifadesini kullandı.

Birlikten kuvvet doğacağını vurgulayan Altun, “Terörizmin her türlüsüne karşı birleşme zamanı geldi” mesajını paylaştı.

Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor ve Linwood camilerine cuma namazı esnasında silahlı saldırı düzenlenmiş, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu açıklanmıştı.

ulusal.com.tr

# türk # yeni zelanda # katil # Brenton Tarrant # manifesto