''Düşmeyelim yeter'' derken play-off'un kapısına geldiler

İç Anadolu’nun basketboldaki tek temsilcisi Torku Konyaspor, sezon öncesi ligde kalmayı hedeflerken koç Aziz Bekir ile şimdi play-off’u zorluyor. Başarılı koç Aziz Bekir ile enine boyuna basketbolumuzu konuştuk.

''Düşmeyelim yeter'' derken play-off'un kapısına geldiler

İç Anadolu’nun basketboldaki tek temsilcisi Torku Konyaspor, sezon öncesi ligde kalmayı hedeflerken koç Aziz Bekir ile şimdi play-off’u zorluyor. Başarılı koç Aziz Bekir ile enine boyuna basketbolumuzu konuştuk.

NT : Sizinle Darüşşafaka’da bir süre birlikte çalışma şansımız oldu, kişiliğinizle duruşunuzla oyunculuğunuzdan beri Türk basketbolu için elinizden geleni yaptınız. Bir çok kulüpte çalıştınız şimdi de Torku Konya’dasınız, düşmeyelim derken play-offları zorluyorsunuz. Sizi ilk sekizde görebilecek miyiz?

AB: Öncelikle bende seninle çalışma fırsatı bulduğum için çok mutluyumi güzel sözlerin için çok teşekkürler umarım layığızdır. Ligin sanırım en düşük bütçeli takımı biziz. Sezon öncesi paramız neye yeter diye baktık ve üç ana oyuncu üzerine takımı kurduk. Troy De Vries, Sean Williams ve Joshua Mayo ancak elimizde kalan sadece Troy De Vries oldu. Takımı yeniden kurgulamak kolay olmadı. Özellikle Williams gibi arka bahçemiz olan ve pota altında çok büyük işler yapan bir oyuncuyu kaybetmek bizi sıkıntıya soktu. Sezon öncesi düşmeyelim yeter diyorduk ancak takımın kimyası o kadar iyi oturdu ki, normal şartlarda 5 maç almamız gerekirken şimdi play-offları zorluyoruz. Umarım ilk 8 e kalmayı başarırız.

NT: Sizi yıllardır tanıyorum asla “yeter, bitti,başardım” kelimeleri literatürünüzde yoktur. Torku büyük bir sponsor ancak buna rağmen bütçeniz düşük. Konya bir tarım ve sanayi şehri başka sponsor desteği neden gelmiyor? Konyalılar neden sahip çıkmıyor size?

AB: Torku olmazsa biz olmayız bizim ana sponsorumuz. Düşük bütçemiz olmasına rağmende bir çok kulübün yapamadığını yaptılar ve gününde oyuncunun çalışanın maaşını ödediler. Bu benim için çok önemli. Çünkü ben çok çalışırım çalıştırırım. Ertesi gün antremana geldiğimde oyuncunun kafası başka yerde ise çalıştıramam. Oyuncuya bağırabilmeye ve “yap” demeye hakkım olmalı. Bu yüzden bir sıkıntı yaşamadık yönetime bunun için teşekkür ediyorum. Bizimde gönlümüz destekçilerimizin artması ancak bunun için kısa vadede çok şey beklenmemeli, birkaç yıl kulüp ve halk olarak sabretmemiz gerek.

NT: Konyaspor ile sözleşmeniz gelecek sezon için var mı bilmiyorum ama gelecek sezonlarda sizi Konya’da görürsek Avrupa kupalarında görebilir miyiz takımı?

AB: Öncelikle kısa vadeli düşünmek zarar verir. Herkesin şunu bilmesi gerek biz sürekliliği sağladığımız taktirde başarılı olabiliriz. Yani iki yıl ligde kalıp ertesi yıl düşüp yeniden çıkmayla bu işler olmaz. Bir standart yakalayıp onun üzerine koyabildiğimiz sürece başarılı olabiliriz. Konya basketbolu çok seven bir şehir maddi manevi çok iyi bir potansiyel var. Geriye sadece sabretmek ve çalışmak kalıyor. Bunu insanlar anlayabilir ve uygularsa bizde Avrupa kupalarında yer alabiliriz.

NT: Seni hiçbir zaman yabancı koçlar statüsüne koymadım, koyamam. Çünkü hem basketbolculuk hayatın Türk basketboluna emeklerle geçti hemde şimdi antrenörlük hayatın geçiyor. Birçok değerli sporcu yetiştiriyorsun. Bu altı yabancı oyuncu sistemi ve yabancı koç furyası için ne düşünüyorsun?

AB: Çalışan kazanır. “No easy Money” Yani kolay para yok. Çalışmadan yan gelip yatan ve trilyonlar kazanan Türk sporcularını biliyoruz, şimdi onlarda forma giyebilmek için terlemek zorundalar. 4 Yıl sonra göreceğiz Türk sporcu yetişmesinde faydalı mı oldu zararlı mı. Ancak ben çalışandan kaliteden yanayım. Yerli yabancı ayırt etmem. Bakın Sinan Güler bin tane yabancıya değişmem. Oynadığı her dakikanın hakkını veren biri. Demek ki çalışmak gerek. Koç konusuna gelince bence bu bir moda. Moda gelir geçer kalite kalır. İki gün sonra bir Türk koç büyük başarı kazanır yabancı koçları tercih etmekten vazgeçerler bu işler ne yazık ki böyle.

NT: Avrupa ve Dünya şampiyonalarına hep wild card ile gittik. Son olarak, milli takım neden başarıda süreklilik sağlayamıyor?

AZ: Nedeni çok basit, bizim çocukların kalitesi ve seviyesi üst düzeyde değil. Dişiyle tırnağıyla çalışıp o seviyelere gelmeli. Yoksa wild card ile sürekli gider döneriz. Türk oyuncuda elini taşın altına sokmalı, her zaman ileriye bakmalı ve oyununun üzerine her yıl daha fazlasını koyarak yoluna devam etmeli. Bizim Türk oyuncular ne yazık ki kendilerini geliştirmek için ekstra çaba sarfetmiyorlar. Bu da yerlerinde saymalarına neden oluyor. Oyuncunun bu durumu da haliyle milli takıma da yansıyor, üzücü bir durum.

NT: Bana zaman ayırdığınız için çok teşekkürler, yolunuz açık her şey gönlünüzce olsun.

AB: Asıl ben teşekkür ederim yıllar sonra seni görmek güzeldi. Aldığınız ödülden dolayı bende seni kutluyorum ve başarılarınızın da devamını diliyorum.

Nazlı TEKTAŞ

ulusalkanal.com.tr

# basketbol # play-off # torku konyaspor # Aziz Bekir