Çavuşoğlu: ''Çin ile ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkarmak istiyoruz''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çinli mevkidaşı Vang Yi ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Çin ile ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkarmak istediklerini ifade etti.

Çavuşoğlu: ''Çin ile ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkarmak istiyoruz''

Çin Dışişileri Bakanı Vang Yi, Batı Asya'da gerçekleştirdiği tur kapsamında Türkiye'ye de bir çalışma ziyareti yaptı. Ankara'ya gelen Vang burada Dışişleri BakanıMevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Basına kapalı yapılan görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu. Çin Dışişleri Bakanı ile Çavuşoğlu baş başa ve heyetler arasında görüşmeler yaptı.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu Türkiye'nin Asya Açılımı stratejisini vurgulayan açıklamalar yaptı.

Çavuşoğlu, ''Çin ile ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkarmak istiyoruz'' dedi.

Bakan Çavuşoğlu Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Türkiye'yi ziyaret etmesinden memnun olacaklarını da ifade etti.

Görüşmeden sonra Çavuşoğlu Çinli mevkidaşı ile koronavirüs alanında Türkiye ile Çin arasındaki iş birliğini gösteren fotoğraf sergisini gezdi.

Xİ JİNPİNG, DOKUZ YIL ÖNCE AYNI HEDEFİ DİLLENDİRMİŞTİ

Türkiye ile Çin arasında stratejik bir ortaklık kurma arzusunu, tam dokuz yıl önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Türkiye’de dile getirmişti.

Xi Jinping, 2012 yılında henüz Devlet Başkan Yardımcısı iken Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu. Suriye’ye yönelik saldırıların kızıştığı bir dönemde, 20 Şubat 2012 tarihinde Ankara’ya gelen Xi, ilk açıklamasında Çin ile Türkiye arasında stratejik ilişkileri geliştirmekten söz etti. Türkiye’nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu ve uluslararası konularda da önemli roller oynamaya başladığını belirten Xi, iki ülke arasında 2010’da başlayan stratejik işbirliğinin önümüzdeki dönemde gelişmesini, “stratejik ortaklık” düzeyine yükselmesini arzu ettiklerini ifade etti. Xi, ayrıca iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1971 yılından beri sağlanan gelişmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ERDOĞAN ‘TEK ÇİN’ DEMİŞTİ

Xi, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile 23 Şubat 2012’de yaptığı görüşmede, Erdoğan’dan “Doğu Türkistan” güçlerinin Türkiye’de, Çin’i bölmeyi amaçlayan girişim ve faaliyetlerini engellemek için etkili önlemler almaya devam etmesini, ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişmesini güvence altına almasını istemişti.

Erdoğan o görüşmede, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Çin’in tek meşru temsilcisi olduğunu, Türkiye’nin her zaman “Tek Çin” politikası izlediğini, Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan hiçbir faaliyete asla izin ermeyeceklerini söylemişti.

Çin ile Türkiye arasında özellikle bankacılık ve ticari ilk önemli adımlar, o ziyarette atıldı.

# erdoğan # açıklama # çin # cumhurbaşkanı erdoğan # Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # iş birliği # beştepe # fotoğraf sergisi # Vang Yi # Türkiye Çin ilişkileri # Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi # Vang