Astana Zirvesi toplandı! ABD ve İsrail kınandı

Astana zirvesi liderler düzeyinde toplandı. Zirve koronavirüs tedbireri kapsamında video konferans yöntemi ile yapıldı. Suriye konulu 6. zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan "Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması" vurgusu yaptı. Zirve sonunda Erdoğan, Putin ve Ruhani, ortak bildiriye imza attı. Bildiride, Suriye'nin petrol gelirlerine el konması ve İsrail saldırıları kınandı.

Astana Zirvesi toplandı! ABD ve İsrail kınandı

Astana ortakları 6. kez toplandı. Suriye zirvesi bu kez video konferans ile yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yapılan zirveye, beraberinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile katıldı.

Cumhurbaşkanı zirvedeki konuşmasında Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına ilişkin taahhüt verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fırat'ın doğusuna vurgu yaptı, Soçi ve 5 Mart mutabakatlarını hatırlattı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, Fırat'ın Doğusuna vurgu yaptı, İsrail'e tepki gösterdi.

Üç lider konuşmaların ardından 14 maddelik ortak bildiriye imza attı. Bildiride Suriye'nin petrol gelirlerine el konması ve İsrail saldırıları kınandı.

- Gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimi reddetmiş; Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün yanısıra komşu ülkelerin milli güvenliğine de halel getirecek ayrılıkçı gündemlere karşı durma yönündeki kararlılıklarını ifade etmişlerdir.

- Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu ele almış, bu bölgede güvenlik ile istikrarın ancak ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde sağlanabileceğini vurgulamış ve bu doğrultuda çabalarını koordine etmede anlaşmışlardır. Suriye Arap Cumhuriyeti’ne ait olması gereken petrol gelirlerine yasadışı şekilde el konulmasına ve transfer edilmesine yönelik itirazlarını beyan etmişlerdir.

- Suriye Golanı'nın işgalini reddeden ilgili Birleşmiş Milletler kararlarının hükümleri dahil, herkesçe tanınan uluslararası hukuk kararlarına saygı gösterilmesi gerekliliğini teyid etmişler ve bu itibarla, ABD Yönetiminin işgal altındaki Suriye Golanı’na dair uluslararası hukukun ağır ihlalini teşkil eden ve bölgesel barış ile güvenliği tehdit eden kararını kınamışlardır. İsrail’in Suriye’ye yönelik askeri saldırılarının istikrarı bozduğunu ve bu ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini, ayrıca bölgedeki gerilimi tırmandırdığını değerlendirmişlerdir.

Ortak bildiride, bir sonraki Astana zirvesinin Tahran'da yapılması kararlaştırıldı

ulusal.com.tr

# suriye # astana zirvesi