İşte bir zafer öyküsü

Soykırım yalanıyla mücadele nasıl olur? İşte bu soruya yanıt 3 bin 500 kilometre öteden geldi. Başbakan Erdoğan, 1915 tehcirinde hayatını kaybeden Ermeniler için taziye mesajı verirken, Kanada'nın Toronto kentinde yaşayan Türklerin mücadelesi ses getirdi.

İŞTE BİR ZAFER ÖYKÜSÜ

Mücadeleleri başarı getirdi... Kanada'nın Toronto kentinde yaşayan Türkler, soykırım yalanına karşı direndi ve zafer kazandı.

Her şey, Toronto Belediye Meclis Üyesi Shelley Carroll'un sözde soykırımın 100'üncü yılı adına şehrin halka açık bir alanına anıt dikilmesi için verdiği önerge ile başladı. Talep, Belediye Meclisi'nde görüşüldü ve Yönetim Kurulu'na iletildi.

Başbakan Erdoğan'ın taziye mesajı yayınladığı gün, Toronto'daki Türk toplumu, sözde soykırım için şehrin ortasına dikilmesi planlanan anıta karşı yek vücut oldu.

Oylamanın yapılacağı Toronto Belediyesi önü Türk bayrakları ile kırmızı-beyaza büründü. Gurbetçiler toplumu ellerinde dövizlerle belediye meclis üyelerini uyardı ve önergenin reddini istedi.

Direniş bunula da sınırlı kalmadı. Türkler, Azeriler ve Özbekler'den oluşan temsilciler oylamanın yapıldığı salona girdi. Belediye Meclisi'nde "soykırımın yalan olduğu", "Ermeni tehcirinin soykırım olduğunu gösteren hiççbir kanıt olmadığını" söylediler. Tartışmalar yaklaşık 3 saat sürdü. Türkler, yapılması planlanan soykırım anıtının toplumda ayrışmaya yol açacağını ve Türklere karşı önyargı oluşmasına sebep olacağını bildirdi.

Türklerin bu direnişi ses getirdi. Belediye Meclis üyeleri fikrini değiştirdi. Belediye Meclis Üyesi Giorgio Mammoliti yeni bir önerge sundu ve önerge 1'e karşı 8 oyla kabul edildi. Önerge ile soykırım anıtının dikilmesi için verilen önerge 2015 yılı başına ertelendi ve önerge gündemden düştü. Ayrıca, kurul üyeleri, konunun hukuki ve tarihi yönden uzmanlarca araştırılması ve tespit edilmesi için konuyu üst yönetime bildirilmesine karar verdi.

ulusalkanal.com.tr

# tayyip erdoğan # ermeni # Kanada # toronto