Köylüler çözüm bekliyor: Üretime 2B fiyatı engeli

İzmir’in Çiçekli ve Yaka Köyü’nde çiftçiler 100 yıldır ekip biçtiği arazilerde üretim yapamama riski ile karşı karşıya. Orman vasfını yitirmiş 2 B arazileri için köylünün astronomik rakamlar ödemesi isteniyor. Bölgedeki tarım arazilerinin 1 dönümü 300 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişiklik gösteriyor.

Köylüler çözüm bekliyor: Üretime 2B fiyatı engeli

Haber: Ufuk Akkaya - Kamera: Samet Can Kocagür

İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Çiçekli ve Yaka Köyündeki üreticiler yıllardır ekip biçtikleri tarım arazilerini devletten satın almak istiyor. Ancak 2B araziler için belirlenen fiyatları çiftçinin ödeyebilme olasılığı yok denecek kadar az.

İzmir’de 100 yılı aşkın süredir köylünün kullanımında olan orman vasfını yitirmiş 2B arazileri üretim dışına çıkma riski altında. 2B arazileri için istenen rayiç bedel el yakıyor, çiftçiler üretim yapabilmek için çare arıyor.

Köyün tamamına yakının 2B arazisi olduğunu söyleyen Yaka Köy Muhtarı Nedim Sert, köylünün sahip olduğu tapuların Kemalpaşa Tapu Dairesi’ndeki yangın nedeniyle yok olduğunu belirtti.

Köylülerin tarımdan gelir sağlayamaması Çiçekli ve Yaka Köy'ü artık bir kahvaltı köyüne dönüştürdü.

2B arazilerinin yasa dışı olarak betonlaştığına dikkat çeken Çiçekli Köy muhtarı Zeki Güler, ''Çiçekli ve Yaka Köy’de eğer 2B rayiç fiyatları düşürmez ve ödeme tarihleri ertelenmez ise köylüler yıllardır kullandıkları topraklara veda edebilir'' dedi ve çözüm için Ankara’dan destek istedi.

# izmir # köy # çiftçi # bornova # 2B arazi