Quasimodd kaygılı, Esmeralda müteessir! Tarihin ve edebiyatın ikonu Notre Dame Katedrali yandı

Dün akşam saatlerinde Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktı. Restorasyon gören tarihi yapıda çıkan yangın sekiz buçuk saatte söndürülebildi. Victor Hugo'nun ünlü romanı Notre Dame'ın Kamburu eseriyle edebiyat alanında da ölümsüzleşen 856 yaşındaki katedralin çatısı ve kulelerinden biri tamamen çöktü

Quasimodd kaygılı, Esmeralda müteessir! Tarihin ve edebiyatın ikonu Notre Dame Katedrali yandı

Avrupa'nın en önemli tarihi miraslarından 856 yaşındaki Notre Dame Katedrali yandı.

Fransa'nın başkenti Paris'te Seine Irmağı üzerinde bulunan restorasyon gören katedralde dün 18.50'de yangın çıktı.

Parisliler yangını gözyaşları içinde izledi. Paris itfaiyesi yangını sekiz buçuk saatte söndürebildi.

Tarihi katedralin kulelerinden biri ve çatısı tamamen çöktü. Yapı büyük zarar gördü.

Yangının başlamasının hemen ardından Paris Savcılığı ardından "yangından dolayı kasıtlı olmayan yıkım" olarak hızla soruşturma başlattı.

Yangının iskelenin bulunduğu çatıya yakın bölgelerde restorasyon çalışmalarından kaynaklanan bir nedenden dolayı başladığı sanılıyor.

Victor Hugo'nun Notre Dame'ın Kamburu adıyla edebiyat alanında ölümsüzleştirdiği mimari eserin yanmasından dolayı dünya liderleri art ve yetkililer art arda üzüntülerini bildirdi.

Fransız Cumhurbaşkanı Macron yaptığı açıklamada katedralden "tarihimiz, edebiyatımız ve ruhumuzun bir parçası, tüm büyük olaylarımızın, salgınlarımızın, savaşlarımızın, özgürlüklerimizin yeri, hayatımızın merkez üssü" şeklinde konuştu.

Vatikan ve Avrupalı liderler de duydukları üzüntüyü dile getirdi. Trump ise attığı tweet ile neden tanker uçakların kullanılmadığını sorguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Dünya Mirası'na ait bu mimari şaheserin tahrip olması tüm insanlık için büyük bir felaket" değerlendirmesinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, yaptığı açıklamada, "Bir olan Tanrı'mıza ibadete adanmış ve bizi Hugo'nun edebi başyapıtıyla birbirimize yakınlaştıran ikonik anıt Notre Dame'ın 800 yıl boyunca savaşlar ve devrime dayandıktan sonra kısmen tahrip olmasından müteessiriz. Düşüncelerimiz Fransızlar ve tüm Katoliklerle" ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

# fransa # Paris # Notre Dame Katedrali