Sınırda son durum

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi başkenti Erbil'den yola çıkan Peşmerge güçleri, Ayn el Arab'a geçmek üzere Türkiye'de. İlk Peşmerge ekibi Habur sınır kapısından kara yoluyla Şırnak'a geldi. İkinci ekip ise, uçakla Şanlırufa'daki GAP Havalimanı'na ulaştı. Peşmergerden önce, ÖSO militanları Türkiye'den Ayn el Arab'a geçti.

Peşmerge güçleri, Ayn el Arab'a gitmek üzere Türkiye'ye geldi.

76 kişilik ilk ekip kara yoluyla Şırnak'a geldi. 50 araçlık Peşmerge konvoyu, Habur Sınır Kapısı'ndan, ağır silahlarla Türkiye'ye geçti. Peşmergenin Habur'dan girişi şova dönüştürüldü. Sınır Kapısı önünde toplanan yaklaşık bin kişi, Peşmergeleri sloganlar ve kurban keserek karşıladı. Sık sık peşmergeler lehine slogan atan ve ellerinde Kürt bayrağı bulunan kalabalığa polis dağılıp yolu açmaları için uyarıda bulundu. Bu sırada yaşanan arbedede bekleyenlerden bir grup polise taşlı saldırıda bulundu. Atılan taşlardan Habur girişindeki kulübelerin de camları kırıldı. Polis, de taş atanlara gaz bombası ile müdahalede etti.

Peşmergeler daha sonra Mardin'in Nusaybin İlçesi'ne hareket etti.

İkinci Peşmerge ekibi ise havayoluyla Şanlırufa'daki GAP Havalimanı'na geldi. Uçaktan inen 80 peşmerge hemen bir otobüse bindirilerek sınırına doğru yola çıktı.

Polis, Peşmergeleri izlemek için yollara düşen gazetecileri durdurdu. Peşmergeler gizlilik içerisinde sınıra gitti.

Peşmergelerin Suriye'ye geçişi öncesinde sınır hareketlendi. Peşmergeden önce 50 ÖSO militanı 10-12 kişilik gruplar halinde Şanlıurfa'dan Ayn el Arab'a geçti.

Sınırdan gelen son bilgilere göre, peşmergeler Ayn el Arab'a giriş için bekletiliyor.

Peşmergenin sınıra gelmesi üzerine, IŞİD'in yaklaşık 500 kişilik militanı sınır bölgesine kaydırdığı bildirildi. Amerika'nın öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçakları Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarındaki IŞİD mevzilerini sabah saatlerinde bombaladı.

Amerika, Peşmergeyi desteklediğini açıkladı. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Peşmergenin kesinlikle etkili olacağını inanıyoruz ve sahada çalışacak bir partnere sahip olmanın önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. Psaki, Türkiye'nin uçuşa yasak bölge talebiyle ilgili pozisyonlarının da değişmediğini vurguladı.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # kuzey ırak # habur # Kürt # erbil # peşmerge # ayn el arab # kobani