Kısıtlamalarda esneme olacak mı?

Türkiye Kovid-19 ile mücadelede kritik bir döneme geçiyor. Genetiği değişmiş virüsün Türkiye'de 23 ilde tespit edilmesinin ardından herkes yeni kısıtlama ihtimalini konuşuyor. Ulusal Kanal’ın edindiği bilgiye göre, Bilim Kurulu üyeleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya mevcut kısıtlamaların bir süre daha devam etmesini önerdi. Ayrıca aşılamada da bu hafta önemli. Sağlık Bakanı, Cumhurbaşkanı ve sağlık çalışanları ikinci doz aşılarını olacak.

Kısıtlamalarda esneme olacak mı?

Haber: Seda Akyüz

Bilim insanları genetiği değiştirilmiş virüse karşı uyardı. Mevcut kısıtlamaların aynı şekilde devam etmesini istedi.

Kovid-19 ile mücadele devam ederken genetiği değişmiş virüsün Türkiye’de de görüşmesi endişeleri artırdı. Yeni tip koronavirüsün 23 ilde tespit edilmesinin ardından akıllara virüsün yayılma hızı, semptomlarda bir farklılık söz konusu olup olmadığı soruları geldi.

Bilim Kurulu Üyesi Pınar Okyay, ''Şu anda 3 tip varyant var. İngiltere, Portekiz ve Güney Afrika varyantları. En az yüzde 50 daha yüksek deniliyor. Ancak elimizde net veriler henüz yok. Bulaşıcılık yüksek olunca risk grubuna bulaşma riski de yükseliyor. Semptomlarda bir farklılık söz konusu olup olmadığı da henüz bilimsel bir bilgiye dayanmıyor. Mutant virüs tespit edilen hastalarımızda da şimdilik semptomlar aynı. Sağlık bakanlığı bununla ilgili 81 ilde aşamalı PCR testi protokolü geliştirdi. Önce PCR sonra riskli ise bu veryanta özel test yapılıyor'' dedi.

Peki, genetiği değiştirilmiş virüse karşı ek tedbir gerekiyor mu? Ulusal Kanal’a konuşan Bilim Kurulu Üyesi Pınar Okyay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya tedbirlerle ilgili sundukları önerileri anlattı. Okyay, aşılamaya da dikkat çekti.

Okyay, ''Türkiye'de önlemlerde herhangi bir gevşeme yapmama önerimiz oldu. 3. dalga korkusu var. Bunun nedeni bulaşın fazla olması. Önlemleri yeterince uygularsak kontrole almamız mümkün. En önemli diğer nokta aşı. Virüsün çoğalmasını engellemek için çok aşı yapacağız. Aşı ağır geçirilmesini engelleniyor'' açıklamasında bulundu.

Öte yandan Türkiye'de aşılama uygulamasında da bu hafta kritik bir süreç yaşanacak. İlk doz aşılarını olan sağlık çalışanları ikinci doz aşısını yaptıracak.

13 Ocak’ta aşı olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri de 28 günlük sürenin ardından ikinci doz aşılarını 10 Şubat’ta olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’da 11 Şubat’ta ikinci doz aşısını Ankara Şehir Hastanesi’nde yaptıracak.

# ingiltere # aşı # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # virüs # Sağlık Bakanı Fahrettin Koca # bilim insanları # pcr # Ankara Şehir Hastanesi # güney afrika # Pınar Okyay