ABD; Rusya, İran ve Kuzey Kore'yi hedef aldı

Amerika Savunma Bakanı James Mattis, Rusya, İran ve Kore Demokratik Cumhuriyeti’ni hedef tahtasına oturttu. Pentagon’un bir numaralı ismi Mattis, Rusya’yı stratejik rakip; İran’ı ise terörün sponsoru olarak tanımladı.

ABD; Rusya, İran ve Kuzey Kore'yi hedef aldı

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Londra ziyaretinde önemli açıklamalar yaptı.

Son dönemde ABD dış politikasında da etkinliği artan Mattis, İngiliz mevkidaşı Michael Fallon ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ülkesinin yeni savunma ve dış politikasına yönelik işaretler verdi.

Mattis, Moskova’nın, Afganistan’da Taliban’a destek verdiğini ve yeni füze geliştirme çabaları içinde olduğunu böylece Rusya'nın Amerika'nın stratejik rakibi olmayı tercih ettiğini söyledi.

“Rusya’nın uluslararası hukuk ihlalleri bugün kayıtlara geçmiş durumda” ifadesini de kullanan ABD Savunma Bakanı “Rusya’nın davranışını değiştirmesi ve uluslarası normlara göre davranması umuduyla ona bir manevra alanı bırakıyoruz” sözleriyle de Moskova’ya açık kapı bıraktı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığında görevli olduğu 2012 yılında ABD’nin karşı karşıya olduğu üç güvenlik tehdidi sorusuna “İran, İran, İran” yanıtını verdiğini hatırlatılan Mattis "İran terörün baş sponsoruydu. Bugün de aynı şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Mattis’in hedefindeki üçüncü ülke ise füze denemeleri gündemden düşmeyen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti oldu. ABD Savunma Bakanı balistik füze tehdidi konusunda Kore’nin durdurulması gerektiğini vurguladı.

ulusalkanal.com.tr

# abd # ingiltere # rusya # Ukrayna # iran # terör # balistik füze # nato # Londra # pentagon # abd savunma bakanı # James Mattis # CENTCOM # tillerson # kuzey kore # ABD Dışişleri Bakanı Tillerson