ABD'li yönetmen Michael Moore yenilgiyi yazdı: ''Şükürler olsun ki ABD kaybetti''

ABD'li ünlü yönetmen Michael Moore, Afganistan yenilgisi ile ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. "Şükürler olsun ki ABD kaybetti" ifadelerini kullandı. Yoksul halklara açılan bütün savaşları kaybettiklerini hatırlatan Moore, Taliban'ın da kendilerine anlatıldığı gibi olmadığını söyledi.

ABD'li yönetmen Michael Moore yenilgiyi yazdı: ''Şükürler olsun ki ABD kaybetti''

Oscar ödüllü yönetmen, yapımcı, oyuncu, yazar Michael Moore, Afganistan yenilgisini "Şükürler olsun ki ABD kaybetti" diye yazdı. ABD'nin eski işgallerini ve sonuçlarını hatırlattı, Taliban'ın ise Amerikan medyasında anlatılana benzemediğini söyledi.:

- II. Dünya Savaşı’ndan beri işgal ettiğimiz ülkelere baktığımızda iki olgu görüyoruz: Birincisi, bu ülkeler, kendilerine karşı silah kullanmanın gerekçesi olan hiçbir şeyi yapmadılar, yani hiçbiri bizi işgal etmedi ve hayatlarımıza bir tehdit oluşturmadı. İkincisi, hiçbiri ‘beyaz’ değil. 8 Mayıs 1945’ten beri ‘beyaz’ olmayan insanları öldürüyoruz. Muhtemelen bir tesadüftür! Bize ne anlatılmıştı? Taliban gibi bir güç, görünürde her düşmanı öldürmek için acele eder! 1990’lardan bu yana CNN propagandasında Taliban’ın gazetecilere saldırdığı, kız çocuklarını kaçırdığı, onlara tecavüz ettiği ve kadınları zorunlu evliliğe tabi tuttuğu anlatılırdı. Bunların hiçbiri gerçek görünmüyor.

Moore, ABD ordusunu yenen Afganları Vietkonglar'a benzetti. Bugüne kadar demokrasi ve özgürlük götürme bahanesiyle gittiği her yerde milyonlarca can alan ABD politikalarını eleştirdi:

- Tek bir helikoptere, tek bir savaş uçağına, tek bir Napalm bombasına ve Burger King’e sahip olmayan bir orduya yenildik. Tıpkı Vietnam’da olduğu gibi. Taliban da aynı Vietkong’lar gibi Amerikalılar için ‘paçavra ordusu’ydu...

- Afganistan’ın Vietnam ile bir başka benzerliği daha var: Biz işgalciydik, onlar ev sahibi! Tek bir klimalı çadırı olmayan adamlar, koca ABD ordusunu yendi. 20 yıl boyunca Afganistan’da 2,4 trilyon doların üzerinde para harcadık.

Ünlü yönetmen, savaşların yıkım ve yenilgi dışında bir şey getirmediğini belirtti, "Ülkeleri işgal etme dönemimiz sona ermeli" dedi. Dünyanın ABD'ye güvenmemesi gerektiğini söyledi:

- Ülkeleri işgal etme ve ele geçirme dönemlerimiz sona ermeli! Genç askerlerimizi ölüme gönderdiler. Utanç duymalılar! Hiçbir Afgan, Dünya Ticaret Merkezi’ne saldırmadı. 11 Eylül’deki 19 korsandan 15’i Suudi Arabistanlıydı! Doğru, onlar ihtiyacımız olan bir şeye sahipler: Bize petrol veriyorlar! Bu aptal, anlamsız savaşı kaybettik. Bu savaşın bittiğine mutluyum.

Öte yandan Michael Moore'un ifadelerini paylaşan Facebook kullanıcılarına engelleme getirildiği belirtiliyor.

Michael Moore, 2005 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 insan arasında gösterildi. Liberal bir politik yorumcu olan Moore, küreselleşme, çok uluslu şirketler, sivil silahlanma, Irak Savaşı ve ABD'deki sağlık sisteminin çarpıklığı gibi konuları belgesellerinde işledi. Dünyanın en çok hasılat yapan ilk 3 belgeselden ikisinin altında Moore'un imzası var..

# abd # amerika # Afganistan # taliban # işgal # oscar # İkinci Dünya Savaşı # vietnam