Kesme çiçek üreticileri girdi maliyetlerine çözüm bekliyor

Türkiye'de kesme çiçek üretiminin en önemli merkezi Antalya'dan, Sevgililer Günü için 22 ülkeye 70 milyon dal çiçek gönderildi. Ancak ihracattaki artış, gelire beklendiği oranda yansımadı. Sektör, tarımsal üretimi tehdit eden yüksek girdi maliyetlerine çözüm bekliyor.

Kesme çiçek üreticileri girdi maliyetlerine çözüm bekliyor

Kesme çiçek sektörü en hareketli günlerini yaşıyor. Sevgililer Günü dolayısıyla kesme çiçekte satış patlaması yaşandı. Bu özel günde dünyanın çiçeği Antalya'dan gitti.

Ülke genelindeki kesme çiçek üretiminin büyük bir bölümü Antalya'da yapılıyor. Paketlenen çiçekler, tırlarla Hollanda, İngiltere, Almanya, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna başta olmak üzere 22 ülkeye gönderildi. Son sevkiyatlar için hazırlanan çiçekler ise uçaklarla ulaştırılacak. Geçtiğimiz yıla göre ihracatta artış var. Ancak Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz bu artışın gelirlere beklenen oranda yansımadığını belirtti:

- Sevgililer günü için sektörün beklentileri vardı, sayısal olarak beklenen gönderimleri yaptı. ancak fiyat olarak beklentilerimizi karşılayamadık.

İsmail Yılmaz, Hollanda'nın çiçek ürettiği için değil, dünyadan çiçek alıp sattığı için en büyük pazar haline geldiğini ifade etti:

- Konya ovası kadar dediğimiz bir ülke Hollanda, 100 milyar dolarlık ihracat yapıyorsa bizlerin 17 milyar dolarda kalması maalesef çok üzücü duru.

İsmail Yılmaz, tarımsal üretimi tehdit eden girdimaliyetlerinin, kesme çiçek sektörünün de başlıca sorunu olduğu söyledi:

- Dolar 7'den 8,5 seviyelerine çıktığı zaman yüzde 30'a yakın girdi maliyetlerimiz zamlandı. Dolar 7 lira civarına düştü ama girdi maliyetlerindeki zam geri çekilmedi.

Yılmaz, yüksek girdi maliyetlerinin doğuracağı büyük tehlikeye de işaret etti:

- Belki şuan pandemi süreciyle bir çok yer kapalı ama hayat normale döndüğü zaman bu durum ithalatı hortlatacak. Bu durum da Türk tarımına ciddi bir zarar verebilir. Bir an önce önlem alınmalı.

Yılmaz, ''Her gününüz sevgililer günü olsun'' dedi.

# türkiye # almanya # zam # ihracat # Hollanda # dolar # maliyet # üretim # ithalat # girdi # sevgililer günü # kesme çiçek