Gübre ve yem fiyatları çiftçinin belini büküyor

Şubat ayında tarım girdi maliyetleri yüzde 1,40 arttı. Yıllık oranda ise bu artış yüzde 19,60 oldu. Yıllık artışta zirveyi gübre, makine masrafları ve hayvan yemi aldı.

Gübre ve yem fiyatları çiftçinin belini büküyor

Çiftçinin belini büken girdimaliyetlerindeki artışlar devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu şubat ayı tarımsal girdi fiyat endeksini açıkladı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Suiçmez konuya ilişkin girdi fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi:

- Girdi maliyetleri artarak gidiyor bu şu demek çiftçimizi zor günler beklemekte zor koşullarda üretmek zorunda kalacak üretim maliyeti artınca bu tüketim maliyetine yansıyacak kendimize yeterliliğimiz azalınca yurt dışına bağımlılığımız artacak.

Şubat ayında girdi maliyetlerindeki artış yüzde 1,40 oldu. Bir yıllık oranda ise bu artış yüzde 19,60 olarak kayıtlara geçti.

Suiçmez, KDV oranlarına da dikkat çekti:

- Biz hep söylüyoruz ama duymazdan geliyor. Mazot, gübre, tohum yem gibi yurt dışına bağlı girdilerde KDV ÖTV oranlarının yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesi gerekirdi.

KDV sorununa değinen bir diğer isim de Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş oldu:

- Mali sorunlarda KDV oranı 18’den düşürülsün en azından sıfırlanmıyorsa yüzde 1’e düşürülsün.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, aylık en yüksek artış yüzde 5,96 ile gübre ve toprak geliştiricilerinde oldu. Hayvan yeminde ise yüzde 1,57 artış meydana geldi.

Suiçmez dolardaki düşüşün maliyetlere yansımadığını hatırlattı:

- Dolarda düşüş yaşamamıza rağmen maalesef bu girdi fiyatlarına yansımadı. Gübre fiyatları her ay artmakta özetledik kredi faizlerimiz yüksek girdi maliyetleri artarak gidiyor. Hem de enflasyonun üzerinde artıyor.)

Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 36,21 ile gübre ve toprak geliştiricilerinde yaşandı. Onu yüzde 29 artış ile makine bakım masrafları ve yüzde 24,63 artış ile hayvan yemi takip etti.

Suiçmez çözümün enflasyonu düşürmekten geçtiğini belirtti:

- Yapmamız gereken genel enflasyonu düşürmek, genel ekonomi politikasındaki iyileştirmenin tarım politikasına yansıması girdi maliyetlerine doğrudan yansıması gerekir.

Demirtaş'a girdi maliyetlerinin dolara bağlı olmasına da değindi:

- Tüm tarımsal girdi fiyatları dolar kuruna bağlı olarak hiç düşmüyor. Dolar düşse de düşmüyor. Bunun da nedeni tarımsal girdileri dışarıdan alıyoruz.

# üretici # dolar # maliyet # çiftçi # kdv # girdi # Tarım # ziraat # ötv # mazot