Jeffrey: Türkiye bizi zora sokabilir

ABD’nin eski Türkiye büyükelçilerinden James Jeffrey, ABD’nin YPG’yi doğrudan silahlandırma kararını 'Türkiye açısından ihanet' diye niteledi.

Jeffrey: Türkiye bizi zora sokabilir

Trump yönetiminin aldığı kararı POLITICO sitesine yorumlayan Jeffrey, Türkiye’nin misilleme olarak bölgedeki Amerikan politikalarına desteğini azaltabileceğini söyledi. Jeffrey ayrıca, Türkiye’nin İncirlik Hava Üssü’nü IŞİD karşıtı operasyonlar için Amerikan erişimine de kapatabileceğini sözlerine ekledi. Jeffrey, "Örneğin, Türkiye ABD'nin IŞİD'e karşı hava operasyonları merkezi olan İncirlik Hava Üssün'deki ABD erişimini durdurabilir" dedi. Eski büyükelçi, “Bu, onlar için ihanet. Eğer Türkiye misilleme olarak hava operasyonlarını keserse, bu durum bizim hayatlarımızı çok zorlaştırır” dedi.

2008-2010 yılları arası Ankara Büyükelçiliği yapan James Jeffrey, Türkiye’yi çok yakından tanıyan bir diplomat. Türkiye’de Büyükelçi olmadan önce 80’li yıllarda Adana ve Ankara’da askeri-siyasi müsteşar olarak görev yaptı. Jeffrey, 1985-1987 yılları arasında Adana Konsolosluğu yaptı. Jeffrey, 1 Ağustos 2007 tarihinde de Başkan Bush tarafından Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcılığı’na getirilmişti.

Öte yandan YPG'ye doğrudan silah yardımı kararı Amerikan basınının da gündeminde geniş yer buldu. ABD medyası, Trump'ın kararının sürpriz olmadığını yazdı. Bu kararın Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verebileceğine dikkat çekildi. New York Times gazetesi, verilecek silahların, hafif silah ve mühimmatın yanı sıra ağır makineli tüfek, 120 milimetrelik havan topu, anti-tank silahları ve zırhlı araçları da içerdiğini yazdı. İngiliz The İndependent gazetesi ise, top ya da karadan havaya füze verilmesinin beklenmediğini vurguladı.

Gazeteler, silahların nerede kullanılacağının denetleneceği gibi Türkiye'ye verilen “güvencelere” de yer verdi. Ancak Washington Post bu vaatlerin Türkiye'nin kaygılarını gidermeye yetmeyeceği yorumunu yaptı. Amerikan basınına göre kararın, "çatışmasızlık bölgeleri"ni nasıl etkileceği de bilinmiyor./Aydınlık

# abd # türkiye # ışid # YPG # İncirlik # James Jeffrey