5 ilde 12 yangın devam ediyor

Türkiye 9 gündür yurdun dört bir yanında, ormanlarda başlayan ve yerleşim yerlerine de ulaşarak büyük hasara yol açan yangınlarla mücadele ediyor. Ülke genelinde şu ana kadar 38 ilde 78 ilçede toplam 189 orman yangını meydana geldi. 38 ilde orman yangınlarının 180’i kontrol altına alınırken, 5 ilde hala devam eden 12 yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

5 ilde 12 yangın devam ediyor

Türkiye, 28 Temmuz tarihinden bu yana orman yangınlarıyla büyük bir mücadele veriyor.

İtfaiye, Jandarma Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü ekipleri ile vatandaşlar büyük bir özveriyle yangınları söndürmek için seferber olmuş durumda.

Yangınlar bazı noktalarda orman sınırlarını da aşıp yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Pek çok ilde yangın sebebiyle mahalle ve köyler boşaltıldı.

Ülke genelinde şu ana kadar 38 ilde 78 ilçede toplam 189 orman yangını meydana geldi. 38 ilde orman yangınlarının 180’i kontrol altına alınırken, 5 ilde hala devam eden 12 yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

İşte Türkiye'de 5 ilde devam eden yangınlarla ilgili son durum.

ANTALYA

Manavgat:

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz günü öğle saatlerinde başlayan orman yangınları devam ediyor. Ormanlık alanda başlayan yangın yerleşim yerlerine de sıçradı.

Bölgede bir çok ev ve ahır yanarken, çok sayıda hayvan da telef oldu.

Bölgedeki yangın söndürme çalışmalarında, 1 uçak, 1 İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesı, 960 personel ve 30 su ikmal aracının kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından da bölgeye 19 ambulans, 6 UMKE ve 1 mobil komuta aracı sevk edildi.

Yangın; Dolbazlar, Gebece, Ahmetler, Taşağıl, Sırtköy, Beydiğin ve Kızıldağ mahallelerinde etkisini sürdürüyor.

Gündoğmuş:

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde, Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.

Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş'un yanı sıra Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı. Alevler ilçe merkezini de tehdit ettiği için Gündoğmuş ilçe merkezi tedbir amaçlı boşaltıldı.

Ekipler, yangın olan bölgelerde söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Rüzgarın etkisiyle anlık olarak bazı bölgelerde etkili olan yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kısmen kontrol altına alındı.

MUĞLA

Marmaris:

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda başladıktan sonra rüzgarın da etkisiyle yayılan yangın, İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili oldu.

Zaman zaman yerleşim yerlerini tehdit eden alevlere, havadan ve karadan etkin şekilde müdahale ediliyor. Yangını kontrol altına almak için orman personelinin yanı sıra asker, polis, itfaiye ve kurtarma ekipleri ile gönüllü vatandaşlar omuz omuza mücadele veriyor.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı grup da Marmaris'te söndürme çalışmasına katılıyor.

Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarına, Azerbaycan'dan 1 helikopter ile 105 itfaiye personeli, Rusya'dan 2 yangın söndürme uçağı, İran'dan bir yangın söndürme uçağı, 2 helikopter destek veriyor.

Milas:

Muğla'nın Milas ilçesinde Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı.

Bölgede etkili olan yangın, havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Bölgede bulunan vatandaşlar ile TOMA ekibi de yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Yukarı Mazı, Aşağı Mazı mahallelerinde rüzgarında etkisiyle geniş bir alana yayılan alevlere, ekiplerce müdahale edilmeye çalışılıyor.

Köyceğiz:

Muğla'nıın Köyceğiz ilçesinde Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Ekiplerin, yangına havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor. Alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahalleleri tedbir amaçlı boşaltıldı.

Menteşe:

Muğla'nın Menteşe ilçesinde Muratlar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye helikopterler, arazözler ile yangın söndürme işçileri sevk edildi.

Muratlar Mahallesi'ndeki 15 ev tedbir amaçlı tahliye edildi.

Yangın havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Seydikemer:

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, Arifler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Yangına havadan ve karadan çok sayıda yangın söndürme aracıyla müdahale ediliyor.

Yangının yerleşim bölgesine yakın olması nedeniyle vatandaşlara, dikkatli olmaları yönünde uyarılar yapılıyor.

Seydikemer'in Çökek Mahallesi'nde çıkan yangınla da mücadele sürüyor. Söndürme çalışması havadan ve karadan vatandaşların da desteğiyle devam ediyor.

Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Çökek ile Dereköy mahallelerini tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı.

Kavaklıdere:

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde, Menteşe Mahallesindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle kısa sürede yayılan alevlere, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler müdahale ediyor. Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor. Yangına uçak ve 2 helikopterin yanı sıra arazözler ve itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

AYDIN

Karacasu:

Aydın'ın Karacasu ilçesinde Alemler Mahallesi'ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde orman yangını çıktı.

Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yerleşim yerlerine uzak olan yangını söndürme çalışmalarına 1 helikopter, 1 uçak ve çok sayıda arazözle müdahale ediliyor.

ISPARTA

Sütçüler:

Isparta'nın Sütçüler ilçesinde, Çandır Köyü Yazılı Kanyon Tabiat Parkı mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı.

Yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Ekipler arazöz ve itfaiye araçlarıyla söndürme çalışmalarını sürdürürken, havadan müdahale de devam ediyor.

Çandır Köyü ile Yıldız ve Camili mahallerinin çevresinde etkili olan yangının bir an önce kontrol altına alınması için mücadele ediliyor.

Yangına, 12 arazöz, 5 su ikmal deposu, 2 helikopter, 1 uçak, 10 dozer 100’ünde personel müdahale ediyor.

DENİZLİ

Güney:

Denizli'nin Güney ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı.

Yangına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor. Vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek oluyor.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da, Muğla'nın Marmaris ilçesinde 29 Temmuz'da farklı noktalarda yangın çıktı. Yangınlarda Antalya'da 7, Muğla'da ise 1 kişi hayatını kaybetti.

Yangınlardaki ilk ölüm haberi, Antalya'nın Akseki ilçesindeki orman yangınından geldi. Kepezbeleni Mahallesi'nde 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel, evinin çevresini saran yangını söndürmek isterken duman zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti.

Manavgat'taki orman yangınına Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisindeki evlerinde yakalanan Osman (55) ve Şehri Kardaş (50) çifti hayatını kaybetti. Alevlerin evlerinin etrafını sarmasıyla önce koyunlarını kurtarmaya çalışan çift, ardından evlerine girerek yangından kurtulmaya çalıştı. Çiftin cansız bedeni evde bulundu.

Manavgat ilçesi Gebece Mahallesi'ndeki Beloluk mevkisindeki orman yangınını söndürme çalışmaları sırasında arazözün yanması üzerine İzmir Bergama Orman İşletme Müdürlüğünden Erdal Tovka ve Manisa Akhisar Orman İşletme Müdürlüğünden Yaşar Cinbaş şehit oldu.

Manavgat'ın Kalemler Mahallesi'nde 34 evin yanmasına neden olan orman yangınında Fahri Yiğitokur ve Alman eşi Andrea Hartmann Yiğitokur'un cansız bedeni zeytinlikte bulundu.

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisinde kaza yapınca alevlerin arasında kalarak hayatını kaybeden 25 yaşındaki Şahin Akdemir hayatını kaybetti.

Akdemir'in daha önceki yangınları söndüren ekibe de su ve ayran taşıdığı ortaya çıkmıştı. Şahin Akdemir'in sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde, "Su taşımaya devam. Yangıncılara su taşıyacağız yine. Allah hayırlarımızı kabul eylesin." sözleri dikkati çekiyor. Ortaya çıkan ikinci görüntüsünde ise yüzünde isler bulunan Akdemir, "Yangın hala devam ediyor, biz su taşıyoruz hala." ifadesini kullanıyor.

# aydın # antalya # yangın # ısparta # muğla # seydikemer # son dakika # denizli # milas # Marmaris # köyceğiz # manavgat # güney # yangın haberleri # türkiye yangın haberleri # menteşe # Sütçüler # hayatını kaybedenler # son dakika yangın # karacasu # Gündoğmuş # kavaklıdere # yangın hayatını kaybedenler