Merkez Bankası'ndan yeni swap anlaşması

Türkiye ve Katar arasındaki swap anlaşması güncellendi. Amerikan dolarına ihtiyaç azaldı. Artık iki ülke 15 milyar dolar karşılığı olan milli paralarıyla ticaret yapacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, diğer ülkelerle de swap anlaşması için görüşmelerin sürdüğünü duyurdu.

Merkez Bankası'ndan yeni swap anlaşması

Katar ile swap 15 milyar dolara çıkarıldı.

ES //

Merkez Bankası, dolara ihtiyacı azaltan bir adım attı. ABD’nin para birimi ticarette devre dışı kaldı.

Türkiye, koronavirüs salgınının yarattığı likidite sorununun hafifletilmesi amacıyla swap hattı açmak için görüşmeler yürütüyor. Yapılan görüşmeler sonucunda Katar ile yaklaşık iki yıldır var olan swap anlaşmasının kapsamı genişletildi.

Piyasaların merakla beklediği yeni swap hattına yönelik resmi açıklama sonunda geldi. Duyuru Merkez Bankası’ndan yazılı olarak yapıldı. Buna göre; Katar ile daha önceki 5 milyar dolarlık swap anlaşması 15 milyar dolara yükseltildi.

Swap yani para takası anlaşmasının temel hedefi yerel para birimleri üzerinden ticareti kolaylaştırmak... Ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamak…

Çin, Japonya ve İngiltere ile anlaşma da yolda. Reuters (Roytırs) haber ajansı da üç üst düzey Türk yetkiliye dayandırdığı haberde, Hazine Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın Katar'ın yanı sıra bu üç ülke ile de görüşmeler yaptığı belirtilmişti. Haberde, Katar, Çin ve İngiltere ile görüşmelerin iyi gittiği öne sürülmüştü.

Swap anlaşmaları imzalandıkça kamuoyu ile paylaşılacak. Bilgiyi, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri verdi. Bakanlık yetkilileri, Katar'ın ardından, diğer ülkelerle de swap anlaşmaları için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Yetkililer, swap görüşmelerinin başta G20 gibi Türkiye’nin büyük ticari ilişkileri olan ülkeler ile yürütüldüğünü ifade etti.

Öte yandan kamu bankası Vakıfbank, Katar’da bankacılık lisansı aldı. VakıfBank’ın bankacılık faaliyetleri yürütmek üzere Katar Finans Merkezi Düzenleyici Otoritesi’ne yaptığı lisans başvurusu onaylandı. Banka, Katar’da bankacılık lisansına sahip ilk ve tek Türk bankası oldu.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Çin’de de temsilcilik ofisi açmayı planladıklarını söyledi. Üstünsalih, “Amacımız pandemi sonrası Çin'de de gerekli başvuruları hızlandırmak ve en kısa sürede orada da faaliyete geçmektir.” dedi

ulusal.com.tr

# Merkez Bankası # katar # Hazine ve Maliye BakanlığI # dolar # tcmb # swap