BM Genel Sekreteri Kıbrıs raporunu sundu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres hazırladığı Kıbrıs Raporu'nu Güvenlik Konseyi'ne sundu. İki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona Türk ve Rum halklarının sıcak baktığını ifade eden Genel Sekreter, siyasi söylemlerin çözüme yardımcı olmadığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs raporunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sundu.

Raporda Guterres, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in 26 Ekim 2018 ve 26 Şubat 2019'da yaptığı iki görüşmeyi ''nadir bir fırsat'' olarak nitelendirdi.

Guterres, ''Devam eden istişarelerin, müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayacağını umuyorum.'' ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, müzakerelerle ilgili önemli konular hakkında iki taraftan yapılan ''düello gibi açıklamaların siyasi süreçteki ortama katkıda bulunmadığını'' belirtti.

Guterres, Türk ve Rum tarafında yapılan anketlerin halkların uzlaşma arzusunu gösterdiğini söyledi.

Antonio Gutteres, Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'un taraflarla ayrı ayrı görüşmeler yaptığını, Ada'yı 4 kez ziyaret ettiğini, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den yetkililer ve Avrupa Birliği'nden temsilcilerle de görüştüğünü aktardı. Genel Sekreter, istişareler sırasında tüm taraflar çözüm konusundaki taahhütlerini yinelese de bu yöndeki çabaların başarılı olamadığını belirtti.

Geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'un istişarelerini sürdürmeye devam edeceğini ifade eden Guterres, ayrıca Kıbrıs'ta ve çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da faydalanması gerektiğini yineledi.

ulusal.com.tr

# bm # antonio guterres