Astronot Doktor Peggy Whitson 2 farklı rekorla dönüş yaptı

57 yaşındaki Amerikalı astronot Dr. Peggy Whitson, uzay istasyonundaki görevini tamamlamasının ardından 2 farklı rekorla Dünya'ya ayak bastı. 288 günlük son göreviyle birlikte toplamda 665 gün uzayda kalan Whitson, "Uzayda en uzun süreli kalan Amerikalı" ve "uzayda en uzun süre kalan kadın" unvanlarını aldı

Astronot Doktor Peggy Whitson 2 farklı rekorla dönüş yaptı

Amerikaastronot 4 farklı rekor kırdı, 288 gün sonra yeniden Dünya'ya ayak bastı.

57 yaşındaki astronot Dr. Peggy Whitson, uzay istasyonundaki görevini tamamlamasının ardından Dünya'ya döndü.

Whitson, 288 günün ardından iki meslektaşıyla birlikte Soyuz kapsülü ile Kazakistan'a iniş yaptı. Soyuz kapsülü, bir çeşit uzay aracı olarak biliniyor.

Kadın astronota, Amerikalı Astronot Jack Fischer ve Rus Kozmonot Fyodor Yurchikhin eşlik etti.

Toplamda 665 gün uzayda duran Whitson, "Uzayda en uzun süreli kalan Amerikalı" ve "Uzayda en uzun süre kalan kadın" unvanlarını aldı. "Uzaya giden en yaşlı kadın" rekorunun sahibi olan 57 yaşındaki Dr. Whitson'ın ayrıca "en çok uzay yürüyüşü yapan kadın" rekoru da bulunuyor. İlk kez 2002 yılında uzaya giden ve 2008'de Uluslararası Uzay İstasyonunun komutasını devralan ilk kadın astronot olan Whitson, son görevinde de UUİ'nin komutasının başına nisan ayında gelmişti.

"Uzayda en uzun süreli kalma rekoru" ise 879 gün ile Rus Kozmonot Gennady Padalka'ya ait. Uzayda en uzun kalan insan sıralamasında kadın astronot Whitson 8'inci sırada yer alıyor. Whitson'a eşlik eden Yurchikhin ise toplamda 673 gün uzayda kaldı ve genel sıralamada 7'inci kişi oldu.

ulusal.com.tr

# amerika # dünya # uzay # astronot