Koridoru önleme hazırlığına yanıt

Türkiye, Suruç saldırısını tartışırken Aydınlık’ın güvenlik uzmanlarından ulaştığı bilgilere göre, asker, emniyet ve istihbarat birimlerinden oluşan güvenlik bürokrasisi, saldırı sonrası hummalı bir çalışmaya girişti.

Koridoru önleme hazırlığına yanıt

Saldırının hangi güç tarafından planlandığı, hedefleri ve mesajları üzerine yoğunlaşan güvenlik bürokrasisinin ilk tespitleri şöyle:

- Saldırı Türkiye’ye yönelik ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. Bu uyarı, “Sen ABD koridorunu engellemeye çalışır, güvenli bölge kurmaya kalkarsan biz de senin içini karıştırırız” uyarısıdır.

- Bir önceki seçenekle bağlantılı olarak bu saldırı, PKK ve HDP’ye, mağduriyet yaratıp koridor planını hayata geçirmek için halkı provoke etme fırsatı verir.

YÜKSEKDAĞ SURUÇ’TAYDI

Bu arada uzmanlar “saldırı için neden Suruç’un seçildiği”ne yönelik ise şunları belirtiyor: “Karışıklık çıkarmak açısından Kürtlerin ve Arapların birlikte yaşadığı bir yer. Ayrıca HDP de Suruç’a önem veriyor. Bu arada HDP’nin ESP kökenli Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın da saldırıdan bir gün önce Suruç’ta bulunduğunu ve burada ‘Sırtımızı PYD’ye dayıyoruz’ açıklaması yaptığını da unutmamak gerekir.”

'TERÖRE KARŞI TAVIR KONMALI'

Saldırıya ilişkin Aydınlık’a konuşan emekli Orgeneral Edip Başer, IŞİD ve YPG arasında Ayn el Arap’ta süren çatışmaların Türkiye’ye sıçrayacağının önceden belli olduğunu vurguladı. Başer şunları söyledi: Türkiye’nin teröre karşı kesin tavrını ortaya koymuş olması gerekiyor. Öncelikle PKK’ya karşı koymalı. Diğer örgütlerin eylemlerine karşı da azami hazırlığı sağlamalıdır. İstihbarat en önemli unsurdur. Halk bilgilendirilmeli ve uyarılmalıdır. Eğer bu olayla ilgili daha önce bir istihbarat alındıysa önlem alınmalıydı. Tedbirler tam alınmalıdır. Bunu yapamıyorlarsa ülkeyi yönetenlerin ciddi bir eksikliği vardır.

Ceyhun Bozkurt

Aydınlık

# aydınlık gazetesi # sanliurfada patlama # kürt koridoru # ceyhun bozkurt