Erdoğan'dan et itirafı

Ankara'da çiftçilerle buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, et itirafında bulundu. "En çok tartışılan konunun hayvancılık olduğunu" söyleyen Erdoğan, "Vatandaşa uygun fiyattan et sunamadık" ifadelerini kullandı. Erdoğan, tarım spekülatörlerini de teröristlere benzetti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara Beştepe'de çiftçilerle bir araya geldi.

En büyük sorunun hayvancılık olduğunu söyledi Erdoğan...

Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin dışa bağımlı olduğunu vurguladı, "Türkiye ihracatçı olmalıdır" dedi.

Türkiye'de en çok tartışılan konulardan birinin hayvancılık olduğunu belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu konuda çok uğraşmamıza rağmen malesef hala vatandaşlarımıza istediğimiz seviye de uygun fiyatlardan et sunamadığımızı itiraf etmem gerekiyor. Esasen rakamlara baktığımızda hayvancılıkta durumumuz her geçen gün daha iyiye gidiyor. Mesela büyük baş hayvan varlığımız 2002 yılında 9,9 milyon adet idi, yani 10 milyon adet. Bu rakam 17,2 milyonu geride bıraktı. Küçükbaş hayvanlarda da yaklaşık 32 milyondan 46,1 milyonluk adete yükseliş göze çarpıyor."

Erdoğan, hayvancılığın önemli bir göstergesi olan süt üretiminin 8,4 milyon tondan 22,1 milyon tona çıktığını dile getirerek, kırmızı et üretiminin 420 bin tondan 1 milyon 118 bin tona, tavuk eti üretiminin 700 bin tondan 2 milyon 156 bin tona, yumurta üretiminin 11,5 milyar adetten, 19,6 milyar adete, süt ürünleri üretiminin ise 61 bin tondan 276 bin tona yükseldiğini bildirdi.

Gerileme olmadığını, bu rakamların daha yükseleceğini ifade eden Erdoğan, "Üretimdeki bu artışlar sayesinde ülkemizde kişi başına yıllık süt tüketimi 122 litreden 258 litreye yükseldi. Kırmızı et tüketimi de 6,1 kilodan, 15 kiloya çıkmıştır. Görüldüğü gibi tüketimimiz üretimden daha fazla artmıştır. Dolayısıyla yapmamız gereken girdi maliyetlerini düşürerek daha hesaplı üretimi teşvik etmektir" diye konuştu.

Hayvancılıkta yem ve tarla bitkilerinde gübre konusunda yaşanan sıkıntıları bildiklerini aktaran Erdoğan, her iki üründe de ham madde bakımından dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu söyledi.

Bunun için işe yem ve gübre üretimini artırmakla başlamak gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

“Türkiye bu konularda ithalatçı değil, ihracatçı olmalıdır. Tarımda milli birlik projemizin hedeflerinden biri de budur. Planlı üretime geçerek ithalatı azaltmayı ve ihracatı çoğaltmayı amaçlıyoruz. Havza bazlı yönetim ve tarımsal üretimi destekleme modelini ve hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modelini kararlılıkla uygulayacağız.”

# erdoğan # son dakika # çiftçi # et # Tarım # sit alanı