Avrupa ve ABD arasındaki çatlak gözler önüne serildi

"Batısızlık" gündemi ile toplanan Münih Konferansı sona erdi. Sonuç raporunda dikkat çekici bir tespit yapıldı; "Dünya gittikçe daha az Batılı hale geliyor" ifadesi yer aldı. Konferansa, ABD ve Avrupa ülkeleri arasında "Atlantik ittifakının çöküşü" tartışması damgasını vurdu. ABD müttefiklerinin tuzağa düşmekle suçlarken Almaya ve Fransa, "Bağımsız Avrupa" çağrısı yaptı.

Avrupa ve ABD arasındaki çatlak gözler önüne serildi

Küresel ekonomideki çıkmazlar, Avrupa ve ABD arasındaki krizi derinleştirdi. Rusya ve Çin'in yükselişi başta olmak üzere Ortadoğu'da yaşananlar Almanya'da tartışıldı.

Münih'te 56'ıncısı "Batısızlık" gündemi ile yapılan konferans tamamlandı. 100'e yakın ülke liderler ve dışişleri bakanları nezdinde bir aradaydı. Batı ittifakı tartışmaya açıldı.

Konferansta Avrupa ve ABD arasındaki siyasi ve askeri fikir çatlağı, transatlantik tartışması ile iyice gün yüzüne çıktı. Almanya ve Fransa'dan çarpıcı açıklamalar geldi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier gibi Batı'nın zayıfladığını belirten Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya ile diyaloğun kaçınılmaz olduğunu söyledi, ABD'den bağımsız bir Avrupa çağrısı yaptı.

ABD ile Avrupa arasında derinleşen çatlak, Münih zirvesine damgasını vurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, müttefiklerini, "düşman tuzağına düşmekle" suçladı.

Tartışmalar Rusya, Çin ve İran başta olmak üzere bölgesel aktörlerin önünde yapıldı. Söz düellosundan sonra Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, uzlaşı mesajını verdi, çok kutuplu dünya vurgusu yaptı

ulusal.com.tr

# münih