3 sahada günlük bin 600 varil petrol üretimi

Siirt ve Diyarbakır'da 3 yeni petrol sahası keşfedildi. Türkiye kendi toprakları içinde şu anda günlük bin 600 varil petrol üretiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kısa süre içinde yeni kuyular açmayı hedefliyor. Günlük üretimin 2 bin 500 varile kadar çıkarılması bekleniyor

3 sahada günlük bin 600 varil petrol üretimi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji yatırımlarını anlattı. Son 15 yılda sadece elektrik sektöründe üretim, iletim, dağıtım yatırımlarının toplamının 100 milyar doları aştığını ifade eden Dönmez, Türkiye'deki diğer yer altı kaynaklarını da ekonomiye kazandırmak için ciddi hamleler yaptıklarını belirtti.

Dönmez, “Madenleri aramak üzere Maden Tetkik ve Arama (MTA) adında kurulmuş bir kurumumuz var. Bu kurum 2000'li yıllara kadar yılda en fazla sadece 30 bin metre sondaj yapan bir kurumdu. Bizim hükümetlerimiz döneminde bu rakamı 300 bine çıkarttık. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 500 bin metre sondaj yaparak ülke tarihinin rekorunu kırmış olduk. Bununla yeni maden sahalarının varlığını tespit etmeye çalışıyoruz" dedi.

Teknolojinin geliştiğine vurgu yapan Dönmez, “Değişik model görüntüleme, yerin altındaki varlığı tespit etme imkanları var. Bunları da hızlı yapmak zorundayız. Geçtiğimiz yıl yaptığımız ihaleyle iki uçak kiraladık, havadan jeofizik görüntüleme yapıyoruz. Yani, uçak havadan uçarken yerin altında ne var, ne yok filmini, röntgenini çekiyoruz. Yüzde 85'ini tamamladık. Bu yıl da onu tamamlamış olacağız. Bu sondaj çalışmalarıyla da havadan görüntülediğimiz bu bulguları değerlendirmek suretiyle yerinde sondaj yaparak oradaki maden varlığını da keşfetmiş olacağız” diye konuştu.

HEDEF GÜNLÜK 100 BİN VARİL

Dönmez, benzer çalışmaları petrol ve doğalgazda da artırdıklarını dile getirdi. Bakan Dönmez, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl Türkiye Petrolleri 70 sondaj yapmıştı, petrol ve doğal gaz aramak için. Bu sene 140 sondaja çıkıyoruz. Geçtiğimiz yılı günlük 45 bin varil üretimle tamamlamıştı Türkiye Petrolleri. Bu sene dedik ki 'bu 45 bin varil bize yetmez 50 bin varilin üzerine çıkacaksınız.' Hedefimiz de Türkiye genelinde hem kamu hem özel sektör günlük 100 bin varili yakalamamız lazım. Şu anda tükettiğimiz petrolün ancak yüzde 8'i ile 10'unu üretebiliyoruz. Ülkemiz 10 milyonluk küçük bir ülke olsaydı çıkardığımız petrol bize yetiyordu ama şimdi 80 milyonu aştık. Her ne kadar üretimimizi artırsak da yetmiyor."

'DENİZDE DE ARAMALARIMIZI ÇOĞALTTIK'

Denizdeki arama çalışmalarını da artırdıklarını anlatan Dönmez, "Sayın Bakanımızın döneminde Karadeniz'de yaklaşık 7-8 sondaj yapılmıştı. Şimdi Akdeniz'e yoğunlaştık. Bir tane milli gemimiz var. Adı Fatih. Antalya açıklarında ilk sondajını yapıyor. Buluncaya kadar aramaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

'SİİRT VE DİYARBAKIR'DA 3 YENİ SAHA KEŞFETTİK'

Bakan Dönmez, karada ilk defa hidrolik çatlatma suretiyle petrol keşfi yaptıklarını belirterek, Siirt ve Diyarbakır'da 3 yeni saha keşfettiklerini, bu 3 sahada şu anda günlük bin 600 varil petrol üretimi yaptıklarını bildirdi. Dönmez, çok kısa süre içinde yeni kuyular açmak suretiyle bu rakamı 2 bin, 2 bin 500 varile kadar çıkaracaklarını ifade etti.

Trakya bölgesinin doğalgaz açısından daha zengin bir bölge olduğunu anlatan Dönmez, "1,5 ay önce orada keşfimizi tamamladık, üretime de geçtik. 3 milyar metreküplük bir doğal gaz keşfi yaptık. Bu da yaklaşık 300 bin haneli şehrin 10 yıl süreyle doğal gaz ihtiyacını karşılayacak düzeyde" dedi.

# diyarbakır # saha # siirt # üretim # petrol # günlük