İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Türkiye'ye karşı anlaştı: EastMed Projesi hayata geçebilir mi?

Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi devre dışı bırakmayı etmeyi hedefleyen EastMed projesi anlaşması İsrail Hükümeti tarafından onaylandı. İsrail'in Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile imzaladığı, Doğu Akdeniz gazını Avrupa'ya ulaştırmayı hedefleye projenin 15 milyar dolara mal olması bekleniyor. Ancak projenin tamamlanması için gerekli teknik yapı ve bütçe, ortada yok.

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Türkiye'ye karşı anlaştı: EastMed Projesi hayata geçebilir mi?

Türkiye'nin muhtemel Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni resmen ihlal eden EastMed projesi için İsrail'den onay geldi.

İsrail Enerji Bakanlığı, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile imzalanan proje anlaşmasının onaylandığını duyurdu. Bunun, İsrail'in enerji ihraç eden ülke haline gelmesi için önemli bir adım olduğunu söylendi.

Projede amaç, Doğu Akdeniz gazını Avrupa'ya ulaştırmak. Ancak, masada çok konuşulan projenin hayata geçirilmesi bir hayli zor.

Hattın maliyetinin 15 milyar doları bulacağı değerlendiriliyor. Projeyi Avrupa Birliği desteklese de hem teknik hem de finansal güçlükler kaçınılmaz gözüküyor.

Hattın Türk kıta sahanlığından geçiyor olması da, projenin hayat bulmasını imkansız hale getiriyor.

Üç ülke, 2 Ocak'ta Atina'da bir araya gelmiş ve EastMed için imzalar atılmıştı. Tarafların Türkiye ile Libya arasında imzalanan iki mutabakatın ardından anlaşması dikkat çekmişti.

ulusal.com.tr

# yunanistan # israil # doğu akdeniz # Güney Kıbrıs Rum Yönetimi # eastmed