Taliban'dan Türkiye açıklaması

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid, Türkiye'ye yönelik önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin Afganistan'a ekonomi ve eğitim alanında desteğinin sürmesini istediklerini söyleyen Mücahid, "Türk halkı ve devleti bizim dostumuzdur. Bizim bu dostluğumuzun devam etmesi için birçok neden bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Taliban'dan Türkiye açıklaması

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid'den Türk kamuoyuna önemli açıklamalar geldi. Anadolu Ajansı'na konuşan Sözcü Mücahid, Türkiye'ye yönelik dostluk ve iş birliği çağrıları yaptı.

Kabil havalimanını güvenliği konusunda Taliban'ın özel kuvvetlerinin olduğunu ifade eden Mücahid, tüm Afganistan ve başkent Kabil'in ile havalimanının güvenliğinin sağlanmasının zor olmayacağını söyledi.

Taliban Sözcüsü, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın lojistik ve teknik ihtiyaçları konusunu da değerlendirdi.

Zabibullah Mücahid, "Türkiye ile konuşmamız olduysa da kendilerine güvenlik sorun olmayacağı konusunda güvence verdik, havalimanını tamamen ele aldıktan sonra ihtiyaçları çıkartırız. Gerekirse bu ihtiyaçları Türkiye veya başka bir ülkeden isteriz" dedi.

Kesin ve net istihbarat bilgileri toplayabilecek durumda olduklarını ifade eden Mücahid, örgütlerle mücadelede herhangi bir ülkenin yardımına ihtiyaç duymadıklarını bildirdi. Son günlerde Kabil havalimanındaki saldırıları da değerlendiren Mücahid, saldırının ardından ABD askerlerinin panik halinde kalabalığın üzerine ateş açtığını açıkladı. Afganistan DEAŞ çatısı altında faaliyet gösterenlerin ülkeye dışarıdan gelmediklerini söyleyen Mücahid, Taliban mensuplarınınsa DEAŞ türü yapıların önünü alabileceklerini duyurdu.

Yeni hükümeti kurma çalışmalarının sürdüğünü de kaydeden Mücahid, kurulacak bu hükümette herkesin hakkının göz önünde bulundurulacağını vurguladı. Yeni hükümetin yurtdışında bloke edilen paraların iadesini de isteyeceğini belirten Mücahid, Dünya Bankası veya farklı uluslararası kaynakların Afganistan'a olan yardımlarının sürmesi istediklerini de belirtti.

Mücahid ayrıca Taliban lideri Molla Hibetullah Ahunzade'nin yerini de açıkladı. Ahunzade'nin uluslararası kara listede olmadığını ifade eden Mücahid, Taliban liderinin Kandahar'da görüşmeler yürüttüğünü ifade etti.

# türkiye # açıklama # deaş # Afganistan # taliban # Taliban Afganistan # kabil # Afganistan Kabil # Türkiye Afganistan # taliban türkiye afganistan # Mücahid # Afganistan DEAŞ # Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı # Kabil Hamid Karzai Havalimanı # taliban kabil