Antartika kıtasında artık Türkiye'nin de bir araştırma üssü olacak

Türk bilim insanları Antartikaya ilk Türk üssünü kurmaya hazırlanıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Merkezine bağlı bir grup bilim adamı Antartika'da Türk üssünün kurulması için gözlem ve analiz çalışması yapacak. Bilim insanları yola çıkmak için hazırlıklara başladı.

Buzullarla kaplı Antartika kıtasında artık Türkiye'nin de bir araştırma üssü olacak.

Türkiye'nin tek kutupları araştırma merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Merkezi'ne bağlı 3 Türk bilim insanı, Antartika'da Türk üssünün kurulması için çalışmaları başlatacak.

''Bu sisteme Türkiye olarak 1995 yılında danışman olmayan (gözlemci) statüsünde taraf olmuşuz. Kıtanın araştırma ve barışa yönelik olmasından dolayı korunma kısmı çok önemli. Bilimsel bir çalışma yaparken bile doğaya, oradaki canlılara zarar vermeyeceğinize dair taahhüt veriyorsunuz. Bu anlamda, Antarktika Andlaşması Çevre Koruma Protokolü'nü sistemin içerisindeki ülkeler imzalamışken, taraf olduğumuz bir konuda bunu imzaladığımızı göstermemiz önemli. Daha yeni imzalamış olmamıza rağmen uluslararası camiada hemen çok olumlu geri dönüşler oldu. "

Antartika toprakları, bir ülkeye ait değil. Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde araştırma üssü kurulabiliyor.

Türkiye'de kurmak istediği kutup araştırma üssü için hazırlıklarına başladı. Bilim insanlarımız yakın zamanda yola çıkacak.

ulusalkanal.com.tr

# İstanbul Teknik Üniversitesi # Antartika # türk üssü