İlker Başbuğ’un ''Nasıl Bir Türkiye'' kitabı bakın neden yazıldı?

Genelkurmay Eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kaynak Yayınlarından çıkan ve 100 bin basılan "Nasıl Bir Türkiye" kitabını neden yazdığını kaleme aldı.

İlker Başbuğ’un ''Nasıl Bir Türkiye'' kitabı bakın neden yazıldı?

Genelkurmay Eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kaynak Yayınlarından çıkan ve 100 bin basılan "Nasıl Bir Türkiye" kitabını neden yazdığını kaleme aldı.

İŞTE O YAZI

"Bu kitap neden yazıldı?

Görevde bulunduğum süreçte yaptığım konuşmalar neredeyse 900 sayfayı bulmaktadır. Bunların büyük bölümü, Kara Harp Okulu, Harp Akademileri Komutanlığı ve basın toplantılarında ve son aylarda Atatürk ve Cumhuriyet üzerine yapılan konuşmalardan oluşmaktadır. Medyaya açık olan bu konuşmaların ana çerçevesi güvenlik konularıyla sınırlıydı. Bunlar gözden geçirilerek, önemli bölümlerinin bir kitapta toplanması düşünüldü. Ancak kitap düşünüldüğünden farklı bir içerik kazandı.

Bu kitap dört bölümden oluşmaktadır.

Birinci bölüm “Yaşamın İçinden Dakikalar” başlığını taşımaktadır. Bu bölümde yaşanmış altı öykü bulunmaktadır. Öyküler birbirinden bağımsızdır. Ancak, hepsinin ortak bir noktası vardır. Yaşam ilginçtir; yıllar boyu sürmektedir. Ancak, o yıllar içinde yaşanan öyle dakikalar vardır ki, yaşamınızın geri kalan bölümünü etkiler; hayatımızın en zor anlarını oluşturur. Bu altı öykü içinde “yaşanan en zor dakikalar” bulunmaktadır. Ortak nokta budur.

İkinci bölüm “Tarihe Düşülen Notlar Arasında Gezinti” adı altındadır. Bu bölüm, 900 sayfayı bulan konuşmaların önemli kısımlarından oluşmaktadır. Dışarıdan bakan bir gözle daha iyi hazırlanacağı düşünülerek editörler tarafından hazırlanmıştır. Dört ana konudan meydana gelmiştir:

“Atatürk ve Türk Devrimi”

“Kürt Sorunu mu Terör Sorunu mu?”

“Küreselleşme ve Bilgi Çağı”

“Sivil-Asker İlişkileri”

Üçüncü bölüm “Merak Edilen Konular Üzerine” söyleşidir. Kitabın hazırlanmasında büyük katkısı olan Sadık Usta’nın sorularına verilen cevapları içermektedir. Bu bölümde, hem daha önce yapılmış konuşmalar bir anlamda güncelleştirilmiş hem de bazı güncel konulara değinme olanağı yaratılmıştır.

Kitabın son bölümü “Nasıl Bir Türkiye” başlığını taşımaktadır. Bu bölümde Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı temel nitelikler teker teker ele alınıp incelenmiştir. Öncelikle bu temel niteliklerin ne olduğuna ve bu niteliklere nasıl ulaşıldığına bakılmış, daha sonra bu niteliklerin uygulanması esnasında geçmişte yapılan hatalara değinilmiştir. Bölümün sonunda ise günümüzde bu temel niteliklere yönelik ne gibi risk ve tehditlerin olduğu ortaya konulmuş ve bunlara karşı alınması gerken tedbirler üzerinde durulmuştur.

Bu kitabın hazırlanmasında -başta Kaynak Yayınları Genel Yönetmeni Sadık Usta olmak üzere – katkısı bulunan herkese teşekkür ederim.

İlker Başbuğ"

ulusalkanal.com.tr

Kitabı incelemek için görsele tıklayınız!

# ilker başbuğ